Ovaj dugo očekivani posao obaviće “Jović gradnja” iz Požarevca, a ukupna vrednost radova iznosi 3,9 miliona dinara.

Ovde je nedavno obeleženo dvadeset godina od podizanja arhitektonski veoma atraktivnog zdanja Ekološkog doma. Ni posle dve decenije postojanja ovog objekta sa namenjenog raznovrsnim sadržajima, Dom još nije zvanično otvoren niti se koristi u svrhu zbog koje je i napravljen. Njegova vrednost i ekološko-edukativni značaj ogledaju se u očuvanju autohtonih vrsta sadnica, funkciji opšteg obrazovanja i kompleksnog naučno istraživačkog rada, smeštaju odgovarajućih udruženja i sportskih društava.

Foto: Urban City

Na predlog članova ekološkog društva Prijatelji Čačalice ponovo je pokrenuta inicijativa da se Dom konačno završi i njegova puna namena ostvari. Tim povodom sazvana je sednica kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, članovi gradskog veća grada Požarevca, bivši ministar ekologije Jordan Aleksić i mnogobrojni uvaženi gosti, članovi ekološkog društva prijatelji Čačalica koji su i naglasili značaj ekološkog doma i samog brda Čačalice koja je i Spomen park.

Dragiša Marjanović predsednik ekološkog društva “Prijatelji Čačalice” se osvrnuo na prve godine od izgradnje i na samu inicijativu kako je potekla za izgradnju ovakvog doma, ali je naglasio da je i nebriga i neadekvatno održavanje dovelo do toga da Dom danas nije u funkciji i nije u dobrom stanju.

Foto: Urban City

Doktor Marko Stevanić, inače član Upravnog odbora ovog Udruženja, istakao je značaj Čačalice za zdravlje ljudi kao i njen ekološki značaj jer Čačalica zapravo predstavlja pluća grada Požarevca.

KOMENTARIŠI