PODELI
Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je emisiji “Prva tema” rekao da će Srbija doneti nove ekonomske mere zbog epidemije koje je izazvao virus korona.

– Manje se plašim za ekonosmke mere, nego za živote naših građana – rekao je Vučić. –

On je istakao da će država pomoći da se radnici ne optuštaju i da će stimulisati preduzetnike u našoj zemlji da to ne čine.

-Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća. Za sve te firme, za tri meseca, makar i ne trajala ta tri meseca, platićemo minimalac svakom preduzetniku, obućaru, pekaru, taksisti, frizeru. Svima ćemo dati minimalac, rekao je Vučić.

Od nas će imati frizer po 750 evra, na tri meseca. Radili, ne radili, platićemo im! Dajemo kao da padaju sa neba, da im pokrijemo nelikvidnost, da mogu posle nesmetano da nastave da rade kad sve prođe. To će nas koštati 700 miliona evra!

Predsednik Srbije je obećao da će svakom građaninu, nije bitno da li je zaposlen ili ne, dobiti od države po 100 evra.

– Srbija ima novca. Imamo 10 tona zlata, i još nešto napolju.

Prema njegovim rečima, imamo više para nego drugi:

– Nisam dao da se povećaju plate do maksimuma. Imamo tri vrste finansiranja u budućnosti. I EU, i MMF su rekli da se zaboravi na deficit i javni dug, ali mi i o tome vodimo računa. Jedna vrsta finansiranja su unutrašnje budžetske rezerve, a njih ranije nisam hteo da dam. Hteo sam da dalje spuštamo granicu javnog duga. Da nije došlo do korone, te pare bi služile za više infrastrukturnih projekata.

“Mi smo našli još para. Razmišljamo da svakom punoletnom građaninu Srbije damo po 100 evra poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni”, rekao je Vučić i objasnio da je za to potrebno 520 miliona evra.

Pozvao je sve građane da ove godine planiraju odmor u Srbiji.

On navodi procene da će u budućem periodu najvećo broj zaraženih biti u beogradu i da će od ukupnog broja zaraženih u Beograd biti 60 posto.

Na pitanje da li će se zatvarati Beograd on navodi da će se uvesti policijski čas od 24 sata ako ne bude bolja situacija i ako se građani ne budu pridržavali mera.

“Očekujte u naredna tri ili četiri dana odluku”, dodaje.

KOMENTARIŠI