EUROBASKET 2017: Srbija bolja od Velike Britanije

EUROBASKET 2017: Srbija bolja od Velike Britanije

Reprezentacija Srbije pobedila je Veliku Britaniju sa 82:68 u četvrtom kolu grupe D Evropskog prvenstva.

Ubedljiv trijumf Letonije nad Rusijom, razlikom (+15) koja odgovara našoj reprezentaciji, dao je “orlovima” vetar u krila da oduvaju nejake Britance i sada ih samo pobeda protiv Belgije, i uspeh Letonije u duelu sa Turskom, u poslednjem kolu deli od pozicije D1 i lakšeg rivala u osmini finala. Ujedno, i izbegavanja Španaca do same završnice Evropskog prvenstva.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 18 poena, uz po sedam asistencija i skokova. Stefan Jović (pet asistencija) i Vladimir Štimac su ubacili po 11, a kapiten Milan Mačvan 10 poena.

Nedovoljan kvalitet rivala da se suprostavi njegovim izabranicima, omogućio je selektoru Aleksandru Đorđeviću da ravnomerno raspoređuje minutažu. Tako su u prvom poluvremenu samo Bogdan Bogdanović i Stefan Jović odigrali po 15-ak minuta.

Srbija nije iskoristila prvih šest napada, pa su Britanci imali prednost na početku (4:2, 6:5), ali kad je Bogdanović pogodio za 7:6, naši momci nisu više ispuštali vođstvo. Kako je vreme odmicalo ono je raslo. Sjajan ritam “orlova” najavio je Jović sa dve trojke, Birčević je takođe pogodio za tri, pa Bogdanović, zatim i Mačvan i Micić. Razlika u kvalitetu se ogledala u rezultatu prvog perioda meča – 25:14.

Punili su koš rivala Saletovi izabranici i u drugoj četvrtini. Mačvan i Micić su upisali po još jednu trojku, raspoloženi u napadu su bili i Marjanović, Birčević i, naravno, Bogdanović. Jović se ponovo istakao asistencijama. Ipak, velika prednost je uslovila malo opušteniju odbranu, pa je Britanija ovaj deo dobila – 22:24.

Povratak sa velikog odmora označio je povratak atraktivne igre na parket Ulker arene. Naravno, u režiji naših reprezentativaca. Kuzmić je pogodio iz reketa, Jović je bio precizan iza 6,75 metara, a alej-up Bogdanovića i Lučića je omogućio dotad najveću razliku – 54:40.

Pokušao je selektor rivala da preseče taj furiozni let “orlova”, ali mu tajm-aut nije pomogao. Pred razigranim Jovićem, koji je čak i zakucavao, i raspucanim Bogdanovićem (ponovo trojka), nije bilo spasa njegovim izabranicima. Srbija je do kraja četvrtine malo smanjila gas, pa je ovaj period dobila sa 18:17. Za rezultat 65:53 pred poslednjih deset minuta.

A u tom periodu publika u “njegovom” areni, u kojoj je doneo toliko radosti navijačima Fenerbahčeu, videla je vrhunac sjajne partije Bogdana Bogdanovića. Pogađao je koš Ostrvljana, upošljavao saigrače, skakao. Upisao je 18 poena i po sedam skokova i asistencija.

U drugoj polovini četvrte četvrtine, od rezultata 73:60, Đorđević je, očekivano, počeo da “meša karte” i čuva svežinu reprezentativaca za predstojeće duele. U ovom se, u tom trenutku, samo postavljalo pitanje s koliko razlikom će Britanci biti savladani. I pobeđeni su sa 82:68.

 

KOMENTARIŠI