Evo kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičele (ovčje boginje)

Evo kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičele (ovčje boginje)

Iako i jedne i druge karakteriše osip po telu, ove dve vrste boginja nemaju mnogo toga zajedničkog

Uporedo sa epidemijom malih boginja registruje se i obolevanje od varičela, odnosno ovčijih boginja, koje su i najčešće u ovo doba godine.

Iako i jedne i druge karakteriše osip po telu, ove dve vrste boginja nemaju mnogo toga zajedničkog.

Period inkubacije VARIČELA traje dve do tri nedelje. To je vreme od kontakta sa zaraženom osobom do pojave prvih simptoma bolesti. Pre karakterističnog osipa, javljaju se malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje i glavobolja.

Varičele – Ovčje boginje

Za razliku od malih boginja gde ospa prvo izbija na licu, varičele uglavnom najpre izbijaju po trupu. Kada se tečnost u njima zamuti to je znak da će ubrzo doći do pucanja tzv. pustula. Posle njih ostaje krasta koja se osuši i otpada.

Izuzetno je važno sprečiti dete da se češe jer tako može da razgrebe ospe i da mu ostanu ožiljci.

Morbile ili male boginje

MORBILE ili male boginje najpre prati pojava visoke temperature, a može da bude prisutno i curenje iz nosa, kao i konjuktivitis. Nalaz na plućima i grlu deteta može i ne mora da bude uredan. Pre izbijanja ospi, morbile karakteriše i pojava Koplikovih mrlja-sitne, bele mrlje kao „prosuti griz“. Zatim se tri do sedam dana kasnije pojavljuj ospa najpre po licu, a zatim po ostatku tela. Ospe traju četiri do sedam dana i obično se kožne promene završavaju perutanjem kože.

U slučaju varičela ili ovčijih boginja, inficirana osoba je zarazna jedan do dva dana pre izbijanja ospi i ne duže od pet dana od njihovog povlačenja. Kod morbila zaraza se širi četiiri dana pre izbijanja ospi i do četiri dana po njihovom povlačenju.

Morbile i varičele najviše se razlikuju po učestalosti i ozbiljnosti komlikacija. Dok ovčije boginje imaju blažu kliničku sliku, i ako se pojavi neka komplikacija, to se odmah prepozna po tome što bolest ne prolazi. Kod morbila se češće javljaju komplikacije: zapaljenje srednjeg uha, laringitis, meningitis, encefalitis. U aktuelnoj epidemiji morbila najčešće prijavljene komplikacije su upala pluća i dijareja. Težina infekcije morbilama zavisi od toga da li je zaražen nevakcinisan, delimično ili potpuno vakcinisan.

Vakcinacija je značajna mera za ograničavanje daljeg širenja morbila u populaciji.

 

KOMENTARIŠI