Evo koliko je aplikacija “FaceApp” zaradila za SAMO 10 dana

Evo koliko je aplikacija “FaceApp” zaradila za SAMO 10 dana

Foto: Pixabay

Aplikacija za modifikovanje selfija, „FaceApp“, koja između ostalog ima funkciju da „ostari“ osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo deset dana, preneo je američki biznis magazin „Forbs“.

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi veštačku inteligenciju (AI) koju je osmislila ruska kompanija Vajerles lab (Wireleš Lab), proširila se kao virus prošle nedelje nakon gotovo tri godine postojanja, prenosi Raša tudej.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dele svoje fotografije izmenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji, zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila „FaceApp“-u da zaradi više novca, piše „Forbs“, pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu „App Annie“.

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj Eplovih korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprineli najnovijem prihodu kompanije.

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima.

Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije, Jaroslav Gončarov, odbio je da komentariše izveštaj „Forbsa“.

Programeri aplikacije su prošle nedelje reagovali na zabrinutost u pogledu privatnosti, uveravajući javnost da se većina operacija uređivanja fotografija obrađuje preko klauda i da aplikacija nema pristup nikakvim podacima koji bi mogli da identifikuju osobu.

U saopštenju kompanije se dodaje da ona ne „prodaje niti deli bilo kakve podatke korisnika sa trećim licima“ niti da prenosi podatke svojih korisnika u Rusiju.

KOMENTARIŠI