Evropska noć muzeja obeležena širom Požarevca

Evropska noć muzeja obeležena širom Požarevca

Foto: Urban City / Arhiva

Evropska noć muzeja obeležena je u subotu, 14. maja 2022. širom Srbije, ali i u Požarevcu od 17 časova do ponoći.

Glavna zgrada muzeja

Izložba: Prepoznaj me po mirisu: bočice za parfeme iz Viminacijuma

Izložba je predstavila kratku istoriju parfema, sa akcentom na tehnološke aspekte Grčke i Rima. Rimska kultura je ilustrovana bočicama za parfeme iz Viminaciuma, metropole rimske provincije Gornje Mezije, a potom i Prve Mezije (Moesia Superior/ Moesia Prima). Publika se upoznala sa bočicama iz viminacijumske zbirke Narodnog muzeja, mogla da vidi sistem za destilaciju i proprati video sadržaj o mirisima iz Rimskog cartsva.

Autori izložbe: muzejski savetnik-arheolog Dragana Spasić-Đurić, Narodni muzej Požarevac i mr. ph. spec. Mr. ph. Spec. farm. tehnologije, Jelena Trifunović, Apoteka Požarevac

Saradnici: viši kustos-arheolog Olivera Milović i muzejski dokumentarista Maja Šega
Gost: Ana Đuričić „Đuroplov“

Mala galerija Narodnog muzeja

Izložba: Od meda do čokolade

Savremenim pristupom preko nekonvencionalnog sadržaja publici su preko čokolade kao medija približeni određeni muzejski eksponati, od daleke praistorije do moderne epohe. Izložba je privukla veliki broj posetilaca od najmlađih do najstarijih koji su imali prilike da se fotografišu sa kuvarskom opremom, u ambijentu kafića ili uz predimenzionirano parče torte.

Autori izložbe: viši kustos-arheolog Olivera Milović, muzejski dokumentarista Maja Šega, muzejski dokumentarista Verica Mitrović i preparator Jelena Arsenijević.

Galerija spomen-zbirke Miodraga Markovića

Izložba dečjih radova: Mali salon

Dečiji radovi nastali na likovnim radionicama održanim u Legatu Miodraga Markovića „Moderna umetnost viđena očima dece“ iz 2015, „Vidi staro, docrtaj novo“ iz 2017. i „Napraviću ti ram, lepa sliko“ iz 2020. godine našli su mesto pored dela renomiranih umetnika koji pripadaju generaciji između dva svetska rata sa stalne muzejske postavke, prema kojima su deca stvarala svoje crteže, ramove i slike.

Autori izložbe: viši kustos-istoričar umetnosti Marina Radosavljević i kustos-istoričar umetnosti Biljana Milosavljević-Pićurić.

Galerija savremene umetnosti

Izložba: Crteži i slike Milene Čorbić „I bi svetlost“

U Galeriji savremene umetnosti mogla su se videti dela požarevačke umetnice koja je više godina stvarala u Kanadi – u njih je umetnica ugradila svoje ogromno iskustvo tradicionalnih slikarskih tehnika sa postmodernim elementima utiskujući sopstveni stil čitljiv kao metaforički realizam u kome se spajaju misaonost i lepota u nadstvarnoj ravni.

Organizaror izložbe: viši kustos-istoričar umetnosti Marina Radosavljević

Etno park Tulba

Izložba: Građanski identitet Požarevca

Na izložbi su predstavljene manje ambijentalne celine koje oslikavaju grđanski identitet Požarevca sa kraja 19. i početka 20. veka – nameštaj, dokumentarna građa, lični predmeti i fotografije potomaka Jovana Jeličića, Mihajla Miladinovića i porodice Dimitrijević. Izložba je deo nove stalne postavke Etno parka Tulba.

Autor izložbe: muzejski savetnik-etnolog Danica Đokić

Šator Požarevačkog mira

Prezentacija: Simboli sa medalja iz kolekcije o Požarevačkom miru

Na postojećoj izložbi posvećenoj Požarevačkom miru zaključenom 1718. godine data su objašnjenja simboličnih predstava koje se nalaze na aversu i reversu medalja, a koja govore o pobedi i nadmoći Austrije nad Turskom. U Narodnom Muzeju u Požarevcu se nalazi 11 medalja sa antičkim i biblijskim motivima, 7 različitih i 4 duplikata. Izložbu će pratiti video prezentacija posvećena simbolima koji se nalaze na aversu i reversu medalja.

Autor prezentacije: kustos-istoričar Milorad Đorđević

Kuća Dobrnjčevih

Nastup: Dečji hor „Ljiljani“ i Bend Ekonomsko-trgovinske škole

Muzički nastup dečijeg hora „Ljiljani“ i Benda Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca bio je održan u dvorištu Kuće Dobrnjčevih. Takođe, ovom prilikom najavljen je projekat „Braničevo od Požarevačkog mira do Prvog svetskog rata“ za čiju realizaciju su dobijena sredstva u vrednosti od 700.000 dinara od strane Ministarstva kulture i informisanja na konkursu u okviru oblasti kulturnog nasleđa za 2022. godinu.

Organizatori: kustos-istoričar Milorad Đorđević i organizator turističke delatnosti Jelena Milenković

KOMENTARIŠI