Evropski program za razmenu talenata pruža nove mogućnosti za evropske umetnike

Evropski program za razmenu talenata pruža nove mogućnosti za evropske umetnike

Ukupno 161 muzičara imalo je tokom 2018. godine rekordnih 483 nastupa na neverovatnih 122 festivala koji podržavaju inicijativu Evropskog programa za razmenu talenata (ETEP)!

Ukupno 161 muzičara imalo je tokom 2018. godine rekordnih 483 nastupa na neverovatnih 122 festivala koji podržavaju inicijativu Evropskog programa za razmenu talenata (ETEP)! Kao višegodišnji potpisnik inicijative, i EXIT festival učestvovao je u ovoj razmeni, te su na Petrovaradinskoj tvrđavi od 12. do 15. jula preko ETEP-a nastupili Alice Merton i My Baby. Tokom proteklih godina u ovom programu učestvovali su domaći izvođači kao što su Petrol, Repetitor, Hornsman Coyote i Ana Ćurčin, dok će u 2019. godini predstavnici Srbije u ETEP-u biti sastav Maika.

Ubedljivo najuspešniji bend ETEP platforme u 2018. bio je Superorganism, koji su sa 19 festivalskih nastupa ove godine oborili prošlogodišnji rekord koji je držao SHAME. U 2019. godini programu se pridružuje ukupno osam festivala: Clockenflap (Kina), Kendal Calling (VB), Mad Cool festival (Španija), Rolling Stone Park (Nemačka), Stereoleto (Rusija), Truck Festival (VB), Wacken Open Air (Nemačka) i Y Not Festival (VB), te će naredne godine ETEP brojati rekordnih 128 ETEP festivala.

Od početka programa 2003. godine, ETEP je omogućio ukupno 4.001 nastup od strane 1.445 muzičara u 34 zemlje, a ova platforma je za mnoge bila jedinstvena prilika da nastupe pred inostranom publikom. Brojni umetnici koje je ETEP podržao na početku karijere danas su veoma uspešni, a među njima su Agnes Obel, Ásgeir, Ben Howard, Benjamin Clementine, Calvin Harris, Franz Ferdinand, James Blake, MØ, Noisia, Selah Sue, The Editors, The Kooks, The XX, Within Temptation i Years & Years! U poslednjih nekoliko godina, muzičari poput Idles, Shame, Alma, Aurora i Dua Lipa imali su svoje prve međunarodne nastupe upravo uz pomoć Evropskog programa za razmenu talenata!

U okviru ETEP programa, startovana je i posebna CEETEP inicijativa u kojoj učestvuje i EXIT festival. „Nakon dugogodišnjeg uspeha u zemljama Zapadne Evrope, ETEP je odlučio da obrati posebnu pažnju na srednju i istočnu Evropu svojim CEETEP programom. To je bilo veliko otvaranje dugotrajnog procesa integracije, koje je pomoglo mnogim bendovima iz zemalja CEETEP-a da sviraju na festivalima u inostranstvu. Naš cilj je da na ovaj način pomognemo izvođačima iz ovog regiona da dobiju međunarodnu pažnju, baš kao što je slučaj i sa festivalima iz jugoistočne Evrope, kao što su EXIT, Sziget, Open’er, Pohoda i Electric Castle. Preduslov za to je, naravno, predanost, ali ETEP definitivno može da pogura stvari“, rekao je Rud Berends, predstavnik Evropskog programa za razmenu talenata.

Kompletna lista ETEP festivala nalazi se na ovom linku: https://etep.nl/etep-festivals/

KOMENTARIŠI