Festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi 2019“ u Narodnom muzeju

Festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi 2019“ u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju Veliko Gradište, u petak 26. jula,  sa početkom u 19.00 časova, biće otvorena Izložba crteža  i umetničkih objekata Ane Adam i Lazara Markovića.

Na otvaranju će govoriti Vesna Latinović, direktorica Galerije “Bel art“ i Festivala “Dunavski dijalozi“ u Novom Sadu, Sava Stepanov, likovni kritičar i autor izložbenog projekta “Dijalozi niz Dunav“ i mr Dragan Bogičić, direktor Narodnog muzeja u Velikom Gradištu.

Ove godine Festival savremene umetnosti se odvija pod centralnom temom ,,Percepcija savremenosti”. Osim istoimene centralne izložbe održaće se i serija od devet izložbenih postavki “Dijalozi niz Dunav“. Na tim izložbama i manifestacijama koje se postavljaju u srpskim gradovima i mestima niz Dunav (Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremski Karlovci, Novi Beograd, Viminacijum, Veliko Gradište, Kladovo) uspostavljaće se svojevrsni umetnički dijalozi srpskih umetnika sa umetnicima iz podunavskih zemalja. Osnovna intencija ovih izložbenih prezentacija jeste razmatranje i poređenje različitih umetničkih shvatanja odabranih tema, sadržaja, kontekstualnih situacija i umetničkih koncepata.

U program ovogodišnjeg Festivala savremene umetnosti “Dunavski dijalozi“ ove godine je uključeno i Veliko Gradište. Zahvaljujući uspešnoj saradnji Galerije “Bel art“ i Narodnog muzeja Veliko Gradište, ovde će biti prikazana „dijaloška“ izložba crteža i umetničkih objekata rumunske umetnice Ane Adam i novosadskog umetnika Lazara Markovića.

KOMENTARIŠI