Galerija „Milena Pavlović Barili“ čuva uspomenu na svetski poznatu slikarku

Galerija „Milena Pavlović Barili“ čuva uspomenu na svetski poznatu slikarku

U 2019. godini najznačajniji projekat biće obnova Milenine rodne kuće, u kojoj se čuvaju njena dela i njeni lični predmeti

Galeriji „Milena Pavlovć Barili“ godina koja je na izmaku protekla je u znaku brojnih izložbi, sve u cilju popularizacije Mileninog dela. Priređene su tri izložbe u samoj galeriji, kao i dve gostujuće, van Požarevca.

Kako je istakla direktorka Ljiljana Dabić, sve tri izložbe u galeriji bile su tematskog karaktera. “Prva izložba, pod nazivom Maison Barilli Belgrade/New York, postavljena je krajem 2017, i trajala je do kraja februara ove godine. Ona je prezentovana uz master rad Stefana Žarića, a odnosila se na opus Mileninog stvaralaštva koji je do sada bio manje istražen – modni dizajn”, istakla je Dabić za Danas.

Druga tematska izložba bila je postavljena za “Noć muzeja”, pored stalne postavke, i bila je dostupna posetiocima do kraja novembra. To je bila kompozicija Mileninih dela inspirisana glumcem Rudolfom Valentinom, gde je javnosti po prvi put prezentovano Milenino umetničko delo sa obe strane platna u specijalno dizajniranom ramu koji je poklon Zorana Mladenovića iz Montreala, Kanade. “Treća tematska izložba otvorena je 27.novembra i u okviru nje prezentovan je diplomski rad Ane Vuković – muzejska postavka ,,Kuća snova , nadrealizam u enterijeru,,. Ova izložba trajaće do kraja marta meseca 2019. godine”, rekla je Dabić.

Galerija je organizovala i tri gostujuće izložbe. Prva je bila u Žagubici, za Dan opštine, kada su posetioci mogli da vide širok opus Mileninog stvaralaštva po periodima njihovog nastanka. Druga je održana u Novom Sadu, prezentovana uz master rad Stefana Žarića – moda i modni dizajn. Postavljena je u prostoru Spomen zbirke Pavla Beljanskog, gde je prethodne godine master rad Stefana Žarića “Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti” dobio nagradu kao najbolji master rad iz istorije umetnosti u 2017 godini.

„Treća gostujuća izložba otvorena je 7. novembra u Domu Jevrema Grujića u Beogradu pod nazivom ,,Čarobna Milena”. “Ova postavka privukla je veliki broj visokih zvanica na samom otvaranju, poput princeze Jelisavete Karađorđević, predstavnika brojnih ambasada inostranih zemalja i predstavnika kulturnih institucija naše zemlje. Izložba u Beogradu biće otovorena do kraja marta naredne godine“, kazala je Dabić.

Bogat program biće priređen i naredne godine, kada će se održati i Bijenale „U svetlosti Milene“, 17. po redu, za koje je Galerija već sačinila finansijsku i tehničku pripremu. „U međuvremenu smo uspeli sopstvenim prihodima otkupiti umetnički rad Katarine Žarić, pobednice prethodnog bijenala. Sa tim radom, Galerija ukupno poseduje 56 umetničkih radova savremenog slikarstva, što je impozantan broj dela savremenih umetnika“, rekla je Dabić.

Jedan od najznačajnijih projekata u narednoj godini biće obnova Milenine galerije. Sredinom decembra Fondacija “Milenin dom“, sprovedenim postupkom javne nabavke, izabrala je projektantsku kuću koja će u narednih 5 meseci izraditi idejno rešenje sa urbanističkim projektom, te izradu kompletno projektno tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta Galerije. Nakon izrade ove dokumentacije, biće jasno definisana potrebna novčana sredstva za realizaciju.

“Ovime ćemo po prvi put od osnivanja Galerije imati kompletno uređenu projektno tehničku dokumentaciju i precizirana novčana sredstva potrebna za realizaciju rekonstrukcije i dogradnje toliko potrebnog galerijskog prostora. Nakon toga, predstoji isto tako naporan rad u obezbeđivanju novčanih sredstava za izvođenje radova. Mene lično raduje činjenica, da smo pokrenuli i krupnim koracima usli u realizaciju ove ideje, odnosno želje darodavca Milenine make Danice, da Milenina dela budu izložena u Galeriji dostojnoj stvaralaštva njene ćerke“, istakla je direktorka.

Što se tiče aktivnosti u samoj Galeriji, za dalji rad nedostaje adekvatan prostor. “Iz tog razloga smo ušli u realizaciju ideje proširenja i adaptacije sadašnjeg prostora. Imamo nesebičnu pomoć i razumevanje, osnivača Fondacije – Grada Požarevca, tako da se nadamo da ćemo zajedničkim naporom obezbediti preko potreban i adekvatan prostor za sve dalje aktivnosti Galerije. U skladu s tim, naravno i potrebnu opremu i kadrovsku strukturu, koju možemo realizovati, tek nakon obezebeđivanja proširenja prostora.”

Milenina dela

Galerija poseduje 894 Milenina umetnička rada, od čega 136 ulja na platnu, 51 pastel, 286 tempera i akvarela, 6 grafika i 415 crteža. Pored umetničkih dela, u memorijalnoj sobi izloženi su sačuvani predmeti iz kuće porodice Pavlović, nameštaj, kućna biblioteka, Milenine lične stvari poput štafelaja i pribora za slikanje, prvih cipelica koje je nosila, njenih igračaka, kozmetičkog pribora i nakita.

Internet

“U cilju što bolje promocije naše institucije unapredili smo informacionu elektronsku platformu, uradili 3D prezentaciju Galerije na novoizrađenom sajtu. Učesnici smo na projektu koje je Ministarstvo kulture odobrilo a odnosi se na ažuriranje podataka i prezentaciju naše Galerije u specijalno dizajniranoj aplikaciji, koja pokriva najznačajnije objekte kulture u našoj zemlji”, kaže Dabić.

Crna Gora

Osim Bijenala i radova na obnovi galerije, u 2019. godini planira se i gostujuća izložba u Pljevljima, Crnoj Gori, u novootvorenom kulturnom centru u tom gradu, kako bi se sa Mileninim delom upoznala umetnička publika i van Srbije.

KOMENTARIŠI