Mesec jun je u Centru za kulturu Požarevac bio rezervisan za koncerte folklornih umetnika koji rade pod okriljem Grada Požarevca, kao i lokalnih KUD-ova koji su nedavno imali i svoju smotru, na kojoj su odabrali najbolje koji će predstavljati grad na republičkoj smotri folklora.

Ipak, da se najsladje i najbolje ostavlja za kraj sezone, pokazali su članovi Gradskog ansambla narodnih igara i pesama Požarevac, koji su sinoć u punoj sali Centra za kulturu održali veličanstven 90-minutni koncert, koji je prisutnoj publici držao pažnju od prvih tonova, sve do poslednjeg stepa Vlaških igara, kojima su se naklonili publici.

Koncert je počeo u 20h, pozdravnom reči Marije Vlajović, umetničkog rukovodioca ansambla, koja je pozdravila publiku i podsetila ih da je ovo tradicionalni junski koncert pred letnju pauzu, koju GANIP ove godine neće imati, jer već 3. jula putuje za daleki Marsej, kako bi predstavljao srpsku kulturnu baštinu pred brojnim svetskim ansamblima.

Foto studio Zoom, dugogodišnji prijatelj GANIP-a, se potrudio da svaki segment koncerta isprati i zabeleži svojim objektivom. Kako bi ovaj koncert sačuvali od zaborava, ustupili su nam svoje fotografije, kako bismo ovekovečili još jedno prelepo veče, koje je sa scene isijavalo pozitivnom energijom i divnim osmesima momaka i devojaka, koji su se u različitim igrama i nošnjama smenjivali na Velikoj sceni Centra za kulturu.

Na kraju, možemo samo reći da je ova grupa mladih ljudi zaista nešto, što naš grad predstavlja u najlepšem svetlu, kako na području Srbije, tako i van granica zemlje, jer su oni jedini istinski čuvari srpske tradicije i kulture.

KOMENTARIŠI