Foto: Urban City

U subotu, 21.07.2018. godine sa početkom u 18:00 časova na etno parku „Tulba“ obeležiće se 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira.

Foto: Urban City

Na ovoj manifestaciji obratiće se predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije i predsednica OO za obeležavanje 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira, Maja Gojković i gradonačelnik Grada Požarevca, Bane Spasović.

Foto: Urban City

U četvrtak pre podne gradonačelnik je sa saradnicima obišao rekonstruisanu ulicu Hajduk Veljkovu, kao i Etno park Tulba.

Foto: Urban City

U toku su poslednje pripreme za ovaj veliki jubilej. U Hajduk Veljkovoj se iznad nadvožnjaka završava trotoar, a od bitnijih radova ostalo je obeležavanje ulice, kao i postavljanje saobraćajnih znakova.

Foto: Urban City

ISTORIJA

Požarevački mir je mir potpisan 21.7.1718. u Požarevcu između Austrije i Venecije s jedne i Osmanskog carstva sa druge strane. Požarevački mir je istorijski događaj evropskog karaktera i značaja, koji je naš grad uveo u 18. veku  u svetsku istoriju.

Foto: Urban City

Prethodio mu je dvogodišnji rat između Turske i Austrougarske (1716 – 1718.) iz koga je turska strana izašla kao poražena i samim tim primorana na pregovore koji su trajali od 05.06 – 21.07.1718. godine. Postojao je predlog da se potpisivanje mira održi u posebnoj zgradi, koja bi se podigla za tu priliku, ali se odustalo od tog plana zbog kratkog perioda do potpisivanja mira.

Mir je trajao do novog rata Austrije i Turske i mira u Beogradu 1739. kada se novi austrijsko-turski rat završio nepovoljno po Austriju i kada je izgubila severnu Srbiju i Beograd.

Foto: Urban City

ETNO PARK TULBA

Građevina u obliku Carskog šatora,  izgađena je 2010. godine, a dve godine kasnije,  upotpunjena  postavkom kostimiranih pregovarača, obučenih  u duhu epohe  s početka  XVIII veka.

KOMENTARIŠI