“GLEDAJTE U BUDUĆNOST” – Godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

“GLEDAJTE U BUDUĆNOST” – Godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića

Na današnji dan pre 14 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić, a taj datum obeležava se polaganjem venaca i cveća u dvorištu vlade na mestu pogibije, tradicionalnom "Šetnjom za Zorana" i finalom takmičenja mladih u besedništvu.

Porodica Zorana Đinđića, ubijenog 12. marta 2003, položila je vence i cveće na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Venac su položili supruga Zorana Đinđića, Ružica Đinđić i sin Luka.

U delegaciji DS-a, koja je položila venac i odala počast Đinđiću, bili su predsednik DS-a Dragan Šutanovac, Branislav Lečić, Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Balša Božović, Radoslav Milojičić, Miroslav Vasin i Slobodan Milosavljević.

Venac je prethodno položio i predsednik Nove stranke, bivši premijer i lider DS-a Zoran Živković.

Na grob Zorana Đinđića tokom prepodneva vence i cveće polažu i brojni građani.djindjic godisnjica

“Šetnja za Zorana” počeće ispred sedišta Liberalno-demokratske partije u centru Beograda i ići će preko Terazija i zgrade Vlade Srbije, do Aleje velikana na Novom groblju, gde je sahranjen Đinđić.

U dvorištu Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen 2003. godine, poštu nekadašnjem premijeru odaće članovi Vlade Srbije koju je nakon njega vodio Zoran Živković, a potom članovi aktuelne Vlade Srbije.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održano finale takmičenja mladih u besedništvu “Besede u Zoranovu čast”, koju organizuje Demokratska stranka.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Na tu dužnost izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije “Zajedno”. Smenjen je sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

KOMENTARIŠI