Godina koja je promenila muziku

Godina koja je promenila muziku

Pre pet decenija objavljeni su neki od najuticajnijih albuma i održan prvi veliki rokenrol festival

Elvis Prisli razgnevio je silne obožavateljke širom sveta oženivši se dugogodišnjom devojkom Prisilom u Las Vegasu. Pol Makartni priznao je da su svi članovi legendarne liverpulske četvorke, poznatije kao „Bitlsi”, probali halucinogene droge. Džimi Hendriks prvi put na sceni benzinom pali svoju gitaru, i zbog opekotina završava u londonskoj bolnici. Policija upada u kuću Kita Ričardsa u Kentu i privodi gitaristu „Rolingstonsa” i pevača Mika Džegera zbog posedovanja narkotika. Džim Morison iz „Dorsa” postaje prvi pevač koga policija hapsi u sred koncerta, na bini, zbog nedoličnog ponašanja na javnom mestu.

evis

Sve ove vesti punile su novinske stupce 1967. godine. Međutim, koliko god su se novinari koji su pisali o šou-biznisu ili crnoj hronici „naslađivali” silnim temama za tekstove pre ravno pola veka, posle pet decenija retko ko pamti 1967. godinu baš zbog ovih događaja.

Godinama teoretičari pop-kulture tragali su za odgovorima na neka od ovih pitanja: Kojih su to 12 meseci zauvek promenili muziku? Koja je godina simbol pop-revolucije? Kada su se desili koncerti, o kojima se i danas ispredaju legende? I, baš se 1967. nametnula kao godina bez premca za svet muzike. Čak su je i slušaoci Bi-Bi-Sija svojevremeno izglasali najznačajnijom godinom za muziku u istoriji.

Amerikom, ali i svetom vladala je histerija zvana „leto ljubavi”, i hipi pokret omađijao je planetu. Ključni događaj „leta ljubavi” bio je prvi veliki rokenrol festival u istoriji – „Monterej internešnal pop” u Kaliforniji, koji je bio i odskočna daska za karijere Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Otisa Redinga, sastava „Hu”, „Grejtful ded”, Erik Bardona sa „Enimalsima”, Ravija Šankara…

 

800px-DarkSideOfTheMoon1973

Pre 50 godina izašao je i najuticajniji album moderne muzike – „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” sastava „Bitlsi”, koji je čak 27 nedelja bio na prvom mestu britanske top-liste, odnosno 15 na čelu „Bilbord” liste. Takođe, bio je najprodavaniji album te godine. To leto „Bitlsi” su obeležili i izvođenjem pesme „All You Need Is Love” u prvom globalnom satelitskom prenosu koji je za male ekrane „vezao” 400 miliona ljudi. Sa tom i pesmom „Strawberry Fields Forever”, „Bitlsi” su harali svetskim top-listama. Ništa manje popularni nisu bili ni hitovi „Whiter Shade of Pale” sastava „Prokol harum”, odnosno „I’m a Believer” grupe „Mankis”.

the-beatles

“Pre 50 godina izašao je prvi broj jednog od najznačajnijih muzičkih časopisa „Rolingstoun”, čiju je naslovnicu krasio Džon Lenon”

Kada je dnevnik „Gardijan” pravio listu 50 najuticajnijih albuma svih vremena, mnogi iz 1967. našli su svoje mesto u izboru. Osim „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, tu je i jedan od najuticajnijih rok albuma – „The Velvet Underground and Nico”, jednako kultnog omota sa žutom bananom, koji je dizajnirao Endi Vorhol.

Za tih 12 meseci, i „Dorsi”, ali i Džimi Hendriks objavili su ne samo albume prvence već po dve ploče. „Gardijan” je Hendriksov album „Are You Experienced” okarakterisao kao „najdramatičniji debi u pop-istoriji”.

The Who

Pamti se 1967. i po mnogim drugim izvrsnim pločama, ali i po tome što su i drugi britanski bendovi, posle „Bitlsa”, pokorili Ameriku. Zahvaljujući eksplozivnoj svirci na „Montereju”, singl „I Can See for Miles” grupe „Hu” postao je njihova najprodavanija pesma u SAD. Vrata Amerike konačno su odškrinuli i članovi još jednog engleskog benda – „Pink flojda”, sa pločom „The Piper at the Gates of Dawn”. Ali, i Erik Klepton sa jednom od prvih supergrupa u istoriji – „Krim”, i izdanjem „Disraeli Gears”.

A pojavljivanje „Rolingstonsa”, koji su te godine objavili ploče „Between the Buttons” i „Their Satanic Majesties Request”, u popularnom TV šou-programu Eda Salivena pomoglo im je da se konačno domognu američkih top-lista. Ali, da bi Mika Džegera, Kita Ričardsa i ekipu videle i čule porodice diljem Amerike, na zahtev Salivena, stihove iz pesme „Let’s Spend the Night Together” – „hajde da provedemo noć zajedno”, morali su da promene u „hajde da provedemo neko vreme zajedno”…

Odlazak Koltrejna i Redinga

Koliko god da je 1967. značajna za muziku, tih 12 meseci ušli su i u crne anale. U julu 1967. sa samo 40 godina jedan od najvećih džez muzičara Džon Koltrejn preminuo je od raka jetre. Već u avgustu čovek bez koga „Bitlsi” ne bi pokorili svet – menadžer Brajan Epstajn (32) pronađen je mrtav u svom domu u Londonu, predoziravši se pilulama za spavanje.

Američki folk pevač i autor protestne himne „This Land Is Your Land”, Vudi Gatri preminuo je u duševnoj bolnici u oktobru 1967. sa 55. godina.

hqdefault

Krajem godine, u kojoj je Areta Frenklin objavila najveći hit „Respect”, upravo je autor te pesme poginuo u avionskoj nesreći sa samo 26 godina. Reč je o jednom od najvećih američkih pevača – Otisu Redingu, tvorcu još nekih dragulja, kakve su pesme „Try a Little Tenderness” ili „(Sittin’ On) The Dock of the Bay”, koji je samo nekoliko meseci ranije opčinio publiku na Monterej pop-festivalu…

aretha-franklin

KOMENTARIŠI