Golf “dvojka” posle 33 godine iz Bosne se “vraća” u Nemačku?

Golf “dvojka” posle 33 godine iz Bosne se “vraća” u Nemačku?

Foto: Urban City / Ilustracija

Osim primeraka proizvedenih u fabrici TAS, na tržište BiH su krajem ’90-ih i početkom ‘2000-ih, stigli brojni primerci Golfa 2 iz inostranstva. Sada su se, međutim, vremena promenila…

Druga generacija Golfa uživala je, a i danas uživa, kultni status na našim prostorima. Mnogim posmatračima sa strane zbog toga je bilo neshvatljivo da jedan vremešni model tako dobro “drži cenu” na tržištu polovnjaka u Bosni i Hercegovini.

Osim domaćih primeraka, od 1992. proizvođenih u fabrici TAS u Vogošći, na to tržište, krajem ’90-ih i početkom ‘2000-ih, stigli brojni primerci Golfa druge generacije iz Evrope. Sada su se, međutim, vremena promenila…

Od kako je, kao model mlađi od 30 godina, stekao status “oldtajmera”, Golf “dvojka” je ponovo postao popularan u zemlji u kojoj je pre 37 godina rođen. Danas se dobro očuvani primerci prodaju po cenama koje daleko nadmašuju one u BiH.

Jednu takvu “dvojka” na prodaju je ponudio nemački trgovac polovnim automobilima M.M. Automobile Frankfurt. Reč je o VW Golfu II opremljenom dizel motorom zapremine 1,6 litara, sa 54KS.

Automobil sa oznakom TAS na grilu hladnjaka je model JX, proizveden u sarajevskoj fabrici 18. juna 1987. Godine i jedan je od poslednjih primeraka sa leptir-staklima na prednjim vratima, pre redizajna obavljenog nešto kasnije te godine, prenosi.

Trgovac Mahir Mehmedović je automobil opisao kao savršeno očuvan i bez imalo korozije. Ovaj TAS-ov Golf II je za skoro pune 33 godine prešao “samo” 102.000 kilometara.

Oldtajmer se prodaje po ceni od 4.990 evra, što je daleko viša cena od vrednosti istog modela na tržištu polovnjaka u BiH.

Upravo zato i ne treba da čudi što sve više dobro očuvanih oldtajmera iz te susedne zemlje završava u zapadnoj Evropi, pa bi se možda moglo očekivati da se ovakav trend nastavi.

KOMENTARIŠI