Foto: Urban City / B.P.

Ministarstvo turizma i omladine raspisalo je tender za izgradnju marine u Golupcu, a vrednost posla procenjena je na 300 miliona dinara.

Rok za prijavu na tender je 24. novembar.

Ukupni kapacitet buduće marine biće do 100 manjih čamaca istovremeno, a novoprojektovani spoljni valobran biće ukupno dug 201 metar, navedeno je u tehničkoj dokumentaciji.

U okviru izgradnje marine sa pripadajućim sadržajima predviđena je izgradnja upravnog objekta marine sa prostorom za jedriličarski centar i sa parkingom.

Postojeća marina u Golupcu, prema važećoj zakonskoj regulativi, nema karakteristike marine. Ona ima samo formiranu vodnu površinu oivičenu valobranom.

Gradnja marine u Golupcu, kako je ranije najavljivano, predviđena je projektom “Zaplovi Srbijom”, koji podrazumeva gradnju pristaništa u više mesta na Dunavu, i to još u Somboru, Kladovu, Smederevu i Velikom Gradištu, a potom sledi izgradnja međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični kanalski i linijski saobraćaj.

Cilj tog projekta je da se što većem broju turista koji obilaze Srbiju putujući rekama predstave tvrđave, arheološki lokaliteti, spomenici kulture i prirodna bogatstva.

KOMENTARIŠI