Google će podrazumevano uključiti “verifikaciju u dva koraka”

Google će podrazumevano uključiti “verifikaciju u dva koraka”

Foto: Pixabay

Kompanija će preduzeti značajan korak, koji će pomoći da korisnički nalozi budu sigurniji: omogućiće podrazumevanu prijavu u dvofaktorskom potvrdom identiteta.

U svom blogu, kompanija je napisala da će uskoro početi da primenjuje dvofaktorsku autentifikaciju (ili “verifikaciju u dva koraka”, kako je naziva Google) ako su njihovi nalozi “odgovarajuće konfigurisani”.

Jednom omogućeni, na pametnom telefonu će dobiti upit da provere da li je pokušaj prijavljivanja sa Google nalogom opravdan. “Korišćenje njihovog mobilnog uređaja za prijavljivanje daje ljudima osećaj sigurnosti i bezbednije je od autentifikacije lozinkom”, rekao je Google-ov direktor za upravljanje proizvodima Mark Risher.

Još 2019. Google je dodao opciju da Android pametni telefoni služe kao sigurnosni ključ, a to je od tada prošireno i na iPhone uređaje.

Sve je ovo deo Google-ovog zalaganja za “budućnost u kojoj vam jednog dana uopšte neće biti potrebna lozinka”, a vesti dolaze na Svetski dan lozinke. Uznemirujuće je to što čak i nakon bezbrojnih ogromnih hakovanja i bacanja lozinki, Google kaže da 66 posto Amerikanaca “i dalje priznaje da koristi istu lozinku na više lokacija”, što sve te naloge čini ranjivim.

KOMENTARIŠI