Googleovi trikovi za bolju pretragu na internetu

Googleovi trikovi za bolju pretragu na internetu

Google pretraživač koristimo svaki dan, ali, bez obzira na to, još uvek ne znamo kakve sve mogućnosti on pruža. Rezultati naših pretraživanja mogu biti još bolji i zato vam donosimo 11 trikova koji će promeniti način na koji pretražujemo internet.

1. Koristite navodnike

Tražite li tačno određen pojam ne bi bilo loše da ga stavite pod navodnike. Kad to učinite, Google će za vas pretražiti samo stranice sa tim pojmom ili nekom specifičnom frazom.

2. Koristite zvezdicu unutar navodnika

Tražite neku pesmu, a ne možete da se setite svih reči, stavite ono što znate pod navodnike, a reči koje ne znate zamenite zvezdicom.

3. Uz pomoć minusa eliminišite ono što vam ne treba

Tražite neki pojam uz koji se veže mnoštvo pretraživačkih rezultata koji vama nisu zanimljivi, uz reči koje ne želite da vidite stavite minus. Na primer, ako tražite nešto o jaguaru kao životinji, možete eliminisati rezultate vezane za Jaguar kao automobili (jaguar -automobil).

4. Tražite web stranice po ključnoj reči

Zanimljiva Googleova funkcija nosi naziv “site”. Da li želite da vam, na primer, Google “izbaci” samo članke sa sajta URBAN CITY RADIO, u pretraživač upišite “google site:urbancityradio.org“.

5. Možete čitati i vesti iz 19. veka

Google News ima opciju pretraživanja više od 100 godina starih vesti iz arhiva širom sveta.

6. Upoređujte hranu koristeći pojam “vs”

Želite da uporedite, na primer, pirinač i meso u Google pretraživači upišite “rice vs. meat”.

7. Poboljšajte pretragu filterima

Želite da nađete neki recept za omiljeno jelo, u opcijama naprednog pretraživanja pri dnu stranice možete da filtrirate rezultate prema sastojcima, vremenu kuvanja i broju kalorija.

8. Koristite “define” kako bi otkrili značenje reči

Treba vam objašnjenje značenja neke reči na engleskom, dovoljno je upisati tu reči i ispred nje staviti DEFINE (na primer, DEFINE: mortgage).

9. Okrenite ili nagnite ekran

Ovo je zabavna funkcija. Samo u pretraživač upišite tilt i pogledajte šta se događa.

10. Zaigrajte Atari Breakout na Googleu

Za legendarnu igru dovoljno je upisati “Atari Breakout” u pretragu fotografija. I to je to, igra može da počne.

11. Tražite fotografije prema fotografiji

Želite da saznate odakle fotografija dolazi, spremite je i kliknite na “kamera dugme”. Ubacite fotografiju i Google će vam prikazati odakle je ta ili neka slična fotografija došla.

KOMENTARIŠI