Goreli biljni ostaci na području izvorišta pijaće vode u Požarevcu

Goreli biljni ostaci na području izvorišta pijaće vode u Požarevcu

Foto: Urban City // B.P.

Nakon jučerašnjeg zapaljenja biljnih ostataka na području izvorišta pijaće vode u Požarevcu, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca upućuje apel građanima da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom.

Ovakvim radnjama građani ne izlažu opasnosti samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra.

Podsećamo građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima, navodi se u saopštenju.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu, a i krivičnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu vrše nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru, a protiv lica koja ne poštuju zabranu loženja otvorene vatre u šumi i spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavati prekršajne naloge, navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI