Gorivo stidljivo pojeftinilo

Gorivo stidljivo pojeftinilo

Naftni derivati na benzinskim pumpama širom Srbije mogu da se pazare po cenama nižim od jednog do 3,8 dinara. Promena u cenovnicima prati pad cena nafte na svetskom tržištu

U Srbiji odavno nije vest da je gorivo poskupelo, ali da je pojeftinilo, svakako, jeste! Proteklih dana su na većini benzinskih pumpi u Srbiji, osvanuli novi cenovnici a litar goriva je, u zavisnosti od vrste, ali i od pumpe do pumpe, pojeftinio od dinar do 3,80 dinara po litru!

Tako je u sredu na prodajnim objektima NIS i “Gaspromnjefta”,benzin BMB 98 pojeftinio za 3,80 dinara na 152,90 dinara, litar “običnog” benzina od 95 oktana pojeftinio je za dinar pa litra košta 147,70 dinara. Evrodizel je jeftiniji za 1,80 dinara, a super dizel, obogaćen aditivima je pojeftinio dva dinara za litar i prodaje se za 157,90 dinara.

Cena TNG je, takođe počela da ide naniže. Iako je na većini pumpi i u sredu cena iznosila 79,90 dinara za litar, već ima pumpi gde je cena niža i za četiri do pet dinara po litru.

– Cene su krenule naniže i to je očekivano – tvrdi generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. – To je posledica tržišne utakmice i reagovanja na berzanska kretanja.

Mićović, za “Novosti”, kaže da je poslednjih nekoliko nedelja uočljiv pad cene sirove nafte na svetskim berzama, pa su uvoznici sada počeli da kalkulišu te niže cene.

– Potrebno je oko dve nedelje da se pad, ali i rast cena na svetskim berzama reflektuje na našem tržištu – kaže Mićović. – Ali i na tržištu regiona. Niko ne može ako kupi jeftiniju naftu da ne spusti cene i u maloprodaji jer bi to bilo kontraproduktivno pošto bi konkurencija reagovala i sa nižim cenama privukla kupce.

Ono što treba da raduje naše vozače su i prognoze svetskih agencija da će cena barela sirove nafte mirovati narednih meseci, a očekuje se i blaži pad.

Pogled na cenovnike velikoprodaje “Naftne industrije Srbije”, takođe sve raduje, jer se veliki broj privatnih pumpi, ali i manjih naftnih kompanija snabdeva baš iz mreže NIS.

Tako je u odnosu na 8. mart ove godine, cenovnikvelikoprodaje NIS 10. maja pokazivao više nego značajnu razliku – u korist vozača.

Litar evrodizela po velikoprodajnom cenovniku, sada je niži za sedam dinara, a evropremijum BMB 95 čak deset dinara po litru! TNG je jeftiniji pet dinara.

To naravno ne znači da će se za ovaj iznos smanjiti i cene derivata u maloprodaji, ali će svakako doći do daljeg pada vrednosti litra goriva na našim pumpama u najskorije vreme.

PRIPOMOGAO I DOLAR

Smanjenju cene goriva na našim pumpama doprineo je i stabilan dinar.

– Pre svega na cenu goriva utiče odnos dinar – dolar i evro – dolar – kaže Mićović. – Dolar ne raste, dinar je stabilan i to se reflektovalo i na cene.

Dolar je prema podacima Narodne banke Srbije od početka godine oslabio prema dinaru za 4,4 odsto, a 3,7 odsto u ovom mesecu.

KOMENTARIŠI