Gorivo svake sedmice skuplje bar za dinar

Gorivo svake sedmice skuplje bar za dinar

Foto: Urban City / B.P.

Cena nafte ponovo je uzletela – barel košta 70 dolara. I nastaviće da raste jer je OPEK dodatno ograničio proizvodnju. To je poguralo i cene derivata na našim pumpama, pa su gotovo svake sedmice skuplji bar za dinar.

Od novembra je sirova nafta poskupela 80 odsto, što se odražava i na cene na pumpama. U proseku litar benzina sada košta 145 dinara, evrodizela 153, a gasa za automobile 83 dinara.

“Gledajući kumulativno cena goriva je porasla više od 10 dinara za proteklih nekoliko meseci, ali ne treba zaboraviti da su pre toga cene evrodizela i benzina pale za 30 dinara. To još uvek nisu cene koje smo imali na početku 2020. godine, a cene sirove nafte su prevazišle cene u celoj 2020”, objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Cena crnog zlata istovremeno raste na evropskom, američkom i azijskom tržištu. Tome je doprineo novi američki paket pomoći građanima i privredi, ubrzani rast kineske ekonomije, zatim napad na postrojenja vodeće zemlje OPEK-a Saudijske Arabije, kao i njena odluka da do aprila dodatno smanji proizvodnju za milion barela dnevno.

“Niko me neće podstaći da govorim o cenama. Nije me briga za cene. Stalo mi je do discipline. Stalo mi je do dovođenja zaliha u normalu. Kada zalihe dostignu nivo od 2015. i 2019. godine, to je zadovoljavajuće”, rekao je ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz Bin Salman.

Tomislav Mićović kaže da je naglo i neočekivano došlo do poremećaja tržišta i skoka cene sirove nafte.

“Samo pre nekoliko dana zemlje OPEK-a su konstatovale da su ponuda i potražnja na globalnom tržištu uravnotežene i de neće dodatno povećavati svoju proizvodnju. Samo nekoliko dana kasnije došlo je do naglog poremećaja tržišta i naglog skoka cene sirove nafte”, ističe Mićović.

Prošle godine cene nafte su padale do istorijskog minimuma, kada je barel u jednom danu bio u minusu.

Kretanja na svetskim naftnim berzama su nepredvidiva, pa stručnjaci i trenutni rast ocenjuju kao psihološki momenat i želju naftnih kompanija za što bržim oporavkom od posledica pandemije.

KOMENTARIŠI