Gosti iz Moskve u ogranku „TE-KO Kostolac“: Razmena znanja i iskustava

Gosti iz Moskve u ogranku „TE-KO Kostolac“: Razmena znanja i iskustava

Perjanica ove familije je časopis „Rudarski žurnal“, danas najstariji naučno-tehnički i proizvodni časopis

Predstavnici ruske izdavačke kuće „Ruda i metali“, koja izdaje ugledne naučne časopise, posetili su sredinom aprila ogranak „Kostolac“. Ugledne naučnike, prof. dr Aleksandra Grigoreviča Vorobeva, glavnog urednika, Evgenija Vladimiroviča Cirulјnikova, zamenika generalnog direktora izdavačke kuće i akademika prof. dr Slobodana Vujića primio je Ivan Tašić, direktor Direkcije za proizvodnju uglјa. Razgovaralo se o mogućnostima za saradnju i načinu informisanja iz oblasti eksploatacije uglјa i arheološkog nasleđa, pitanju koje se nameće zbog interakcije eksploatacije uglјa u Kostolcu i arheološkog kompleksa „Viminacijum“. Tašić je s vidikovca predstavio gostima površinski kop „Drmno“, a nakon toga su zajedno obišli izložbeni deo Arheološkog parka „Viminacijum“.

Akademik prof. dr Slobodan Vujić i njegove kolege iz Rusije bili su gosti i Rudarskog instituta Beograd radi predstavlјanja svojih izdanja i obnavlјanja odlične saradnje, iz vremena Jugoslavije, sa naučnom zajednicom i rudarskom privredom Srbije.

– Osim uspostavlјanja partnerske saradnje sa našim najstarijim rudarskim naučnim časopisom u izdanju Rudarskog instituta Beograd, u cilјu širenja spektra stručne saradnje, razmene publikacija, privrednih i naučnih informacija, uzajamne podrške u organizaciji i predstavlјanja na izložbama, stručnim i naučnim skupovima, uspostavlјanja privrednih i naučnih kontakata, posetili smo velike rudarske sisteme Srbije. Pored kopa „Drmno“, obišli smo i RTB „Bor“ – rekao je akademik Vujić.

Perjanica ove familije je časopis „Rudarski žurnal”, danas najstariji naučno-tehnički i proizvodni časopis, koji u kontinuitetu izlazi od 1825. godine. Do marta 2018. izašlo je 2.248 brojeva. On tematski obrađuje sve aspekte eksploatacije čvrstih mineralnih sirovina, uklјučujući rude obojenih i crnih metala, ugalј, treset, škrilјac i nemetale.

Izdanja

„Ruda i metali“ izdaje vodeće naučne i tehničke časopise uklјučene u međunarodne baze podataka: „Rudarski žurnal“, „Obojeni metali“, „Obogaćivanje rude”, „Crni metali”, „Evroazijsko rudarstvo“, „Ruda i metali nedelјno“…

KOMENTARIŠI