Grad posle suše u delu Braničevskog okruga zapečatio sudbinu prinosima

Grad posle suše u delu Braničevskog okruga zapečatio sudbinu prinosima

Posle nevremena za vikend, koje je pogodilo i Braničevski okrug, u Zatonju kod Velikog Gradišta, od suncokreta i kukuruza nije ostalo mnogo. Najteže je u opštini Petrovac na Mlavi gde je u šest mesnih zajednica proglašena vanredna situacija, a povrtari iz sela Trnovče su ostali bez celog prinosa.

Meštani Trnovča kod Petrovca na Mlavi nedeljama su se borili protiv suše i visokih temperatura. Ranili zorom i vraćali se po mraku, uložili para i truda da sačuvaju hektare paradajza, paprike, kupusa, lubenica i ostalog povrća od čijeg uzgoja žive. Taman je stiglo na rod, a grad je odneo sve.

“To je sve isečeno kao da je prošao dreš u papriku. Nema jedna paprika da je zdrava, da može da se obere, da se ostavi za zimu. Nemamo ništa. Čak i ja kao proizvođač moram da kupim papriku da bih ostavio preko zime“, kaže Zoran Marković za RTS, povrtar iz sela Trnovče.

“Očekujete neki prinos, očekujete prihod da preživite vi i vaša porodica i za petnaest minuta sve to nestane. Postali smo od pravih domaćina socijalni slučaj”, kaže Slaviša Jovanović, povrtar iz sela Trnovče.

Preživelo je nešto povrća u plastenicima, ali svi najloni su izbušeni i moraju da se menjaju. Mnogi meštani još uvek nisu skupili hrabrost da obiđu svoje njive.

U protivgradnom centru Oreškovica kažu da su ispaljene sve funkcionalne rakete sa njihove teritorije, više od stotrideset, ali selo Trnovče nema protivgradnog strelca. Mada stručnjaci kažu da ih ni to ne bi spasilo od oblaka kakav je bio.

Grad je pogodio 2.000 hektara u ukupno šest sela opštine Petrovac na Mlavi.

“Već smo formirali komisije koje će izaći na lice mesta na teren da svu ovu štetu evidentiraju. Proglasili smo već vanrednu situaciju na delu teritorije koja je pogođena gradom”, kaže Goran Ristić zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

Trnovčani se povrtarstvom bave više od sto godina. Ovakav grad i štetu ne pamte od 1969. godine.

U Požarevcu

KOMENTARIŠI