Grad Požarevac nabavio sanitetsko vozilo i EKG aparat za DZ u Kostolcu

Grad Požarevac nabavio sanitetsko vozilo i EKG aparat za DZ u Kostolcu

Vrednost sanitetskog vozila je oko 5 miliona dinara a EKG aparata 864.000 dinara

Vrednost sanitetskog vozila je oko 5 miliona dinara a EKG aparata 864.000 dinara.

Direktor Doma zdravlja Požarevac, Dragan Rakić zahvalio se gradu na sredstvima koja su izdvojena za potrebe ove ustanove, a Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je prilikom posete ovoj ustanovi naglasio da će grad nastaviti da izdvaja sredstva iz budžeta i u narednom periodu za savremenu medicinsku opremu i da očekuje da će svake godine ta sredstva biti sve veća.

Nedostatak lekara nije zaobišao ni ovu zdravstvenu ustanovu. Po rečima dr Dragana Rakića, direktora Doma zdravlja Požarevac, od decembra 2015. godine kad je imenovan na tu dužnost zatekao je 110 aktivnih lekara. Sada ih je 62.

Foto: Grad Požarevac

„Grad Požarevac iz budžeta plaća šest lekara u Domu zdravlja. Lokalna samouprava će učiniti sve što je u mogućnosti da se promeni stav kod nadležnog ministarstva o kadrovskom planu što se tiče grada Požarevca, a takođe sa predstojećom reorganizacijom u Domu zdravlja nadamo se da ćemo delimično rešiti problem sa manjkom lekara, što će biti u korist građana”, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Specijalno sanitetsko vozilo je marke Opel Vivaro 1,6D. Vozilo pored standardne, dodtane i osnovne opreme po standardima za sanitete poseduje i medicinsku opremu i to Defibrilator, EKG Aparat, Reanimacioni set, Cervikalene kragne (kragna namenjena za imobilizaciju vratnih pršljenova), Nosilo za politraume, zidni merač krvnog pritiska, spinalna daska i udlage. Vozilo je namenjeno za urgentno zbrinjavanje i hitan prevoz pacijenata do bolnice. Uređaji kojima je vozilo opremljeno predstavljaju savremena medicinska sredstva koja su namenjena za pružanje hitne mediciske pomoći u terenskim uslovima a u skladu su sa najvišim medicinskim standardima.

Foto: Grad Požarevac

Savremeni 12 kanalni EKG Aparat Švajcarskog proizvođača „SCHILLER“ koji pored osnovne namene (snimanje električne aktivnosti srca tokom određenog perioda) i ostalih uobičajnih karakteristika za visokokvalitetne medicinske uređaje ima opcije za lokalizaciju okluzije u koronarnoj arteriji (začepljenje arterije) kao i opciju davanja lekaru predloga o daljem tretmanu sa preporukom terapije pacijentu, opciju automatske analize snimljenih segmenata i detekcija promena u depolarizacija miokarada koja omogućava lekaru ranu i pouzdanu detekciju i monitoring akutnog koronarnog sindroma. Aparat se nalazi u Hitnoj službi u Kostolcu i predststavlja dragoceno dijagnostičko sredstvo kod pacijenata sa srčanim oboljenjima.

KOMENTARIŠI