Grad Požarevac predstavio ponudu na Sajmu turizma

Grad Požarevac predstavio ponudu na Sajmu turizma

Međunarodni sajam turizma, 44. po redu, održava se na Beogradskom sajmu od 23. do 26. februara, pod sloganom ,,Kad je odmor nije teško“.

Akcenat Grada Požarevca na ovogodišnjem sajmu je bio na 60. Ljubičevskim konjičkim igrama, te je shodno tome i čitava postavka bila posvećena istorijatu ove jedinstvene turističko, sportske i kulturne manifestacije.

Vitez 59. LjKI, Foto: Urban City // I.P.

Na samoj prezentaciji je govorio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je istakao da kroz Igre, Požarevac predstavlja i druge vrednosti ne samo grada već i čitave okoline kao što su Viminacijum, Ramska ali i Golubačka tvrđava, požarevački Narodni muzej, galeriju Milene Pavlović Barili, Tulbu i kompleks Požarevačkog mira:

“Naša najvažnija turistička manifestacija koja ove godine proslavlja 60 godina, ima svoje korene, između ostalog i u dinastiji Obrenović. Grad svoj procvat doživljava upravo dolaskom knjaza Miloša Obrenovića na vlast.    NJegovom zaslugom u Požarevcu je 1819. godine podignuta Saborna crkva, dvor-konak 1825. godine, nova čaršija dve godine kasnije, i na kraju, za vreme njegove druge vladavine, i samo LJubičevo, potonja ergela. Еrgela je simbolični nosilac LJubičevskih konjičkih igara, naše najznačajnije kulturno-sportsko-turističke manifestacije.  Igre se svake godine održavaju na požarevačkom hipodromu, koga smo, kao i ergelu, poslednjih godina renovirali u mnogim segmentima. To smo učinili misleći prvenstveno na poboljšanje uslova za ove plemenite životinje i one koji rade sa njima, ali i da bi ih prilagodili posetiocima kojih je sve više.   LJubičevske konjičke igre proteklih nekoliko godina su pokazale da su, uz tradiciju koji ljubomorno čuvamo, ideje najvredniji resurs koji se može imati. Uz puno truda i rada, Igre su postale neizostavna stavka u kalendaru zaljubljenika u turizam i lepote naše Srbije. Stavljanje Igara pod pokroviteljstvo Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i osnaživanje sportskog i pratećeg programa, rezultiralo je rekordnom gledanošću. U tim danima grad Požarevac poseti i preko 150.000 ljudi a još veću posetu očekujemo u ovoj godini velikog jubileja.   Ponovo smo pripremili, pored zabavnog dela u centru grada koji čine defile i nastupi velikih muzičkih zvezda, i program na hiopodromu, predvođen jedinstvenim u svetu,“LJubičevskim višebojem”.“

Vasilije Baldić, direktor  Turističke organizacije Grada Požarevca, podsetio je da godinama učestvuju na sajmu turizma u Beogradu i da se trude da imaju raznovrsnu ponudu. On je ovom prilikom podsetio prisutne šta sve nudi Grad Požarevac i pozvao je goste da posete ovaj grad ne samo kada su LJubičevske konjičke igre nego tokom čitave godine i da se upoznaju sa bogatom istorijom i lepotama ovog kraja.

Foto: Urban City // I.P.

O istorijatu LJubičevskih konjičkih igara govorili su na prezentaciji Dragi Ivić, dugogodišnji scenarista i hroničar grada Požarevca, Rade Milovanović, petostruki LJubičevski vitez, aktuelni trener višebojaca i komandant parade, i Novica Savić, novinar RTS-a, a Dušan Janković, aktuelni vitez, uputio je ovom prilikom poziv okupljenima na štandu Turističke organizacije grada Požarevca da prisustvuju ove godine LJubičevskom višeboju i pruže podršku takmičarima.

Štand Grada Požarevca posetili su mnogobrojni posetioci sajma među kojima je i bio Nikola Selaković, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije.

KOMENTARIŠI