Grad Požarevac pristupio pokretu 3+

Grad Požarevac pristupio pokretu 3+

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović potpisao je ugovor sa predsednikom Udruženja 3+ Vladicom Gavrilovićem iz Čačka za članstvo u pokretu koji podrazumeva da će svaka porodica sa troje ili više dece postati vlasnik Ponosne kartice koja omogućuje određene popuste u prodajnim objektima, ustanovama, javnim preduzećima i drugim organizacijama koje su se priključile ovoj akciji.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom izjavio da je anketiran deo privatnih i državnih subjekata da se priključe akciji i odziv je bio veoma dobar čak 37 lokalnih firmi računajući i ustanove i javna preduzeća Grada Požarevca su dali pozitivan odgovor, kao i svi sportski klubovi, dok na nivou države ima 23 organizacije od kojih 8 posluju na teritoriji Grada Požarevca.

Svi pravni subjekti sami određuju koliki je popust. U narednom periodu na sajtu Grada Požarevca i Saveta za ravnopravnost polova biće objavljen spisak organizacija koje daju popust i u kom iznosu. Sledeći korak je izrada ponosne kartice kojom će se porodicama sa tri ili više deteta omogućiti ostvarivanje popusta u prodajnim objektima firmi koje su pristupile saradnji sa pokretom 3 +. Iskoristiću priliku da pozovem porodice sa troje ili više dece, od kojih je jedno maloletno, da putem sajta Saveta za ravnopravnost polova se prijave za dobijanje ponosne kartice od sredine aprila, javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Foto: Grad Požarevac

Spasović je pozvao privrednike da se odazovu ovoj akciji zato što ona traje čitave godine i da na taj način iskažu društvenu odgovornost prema našim najmlađim sugrađanima:

„Ovo je jedna od mera koje Grad preduzima u okviru populacione politike. Podsetiću da je grad izdvojio 3,5 miliona dinara za bebi pakete za svaku rođenu bebu sa teritorije Grada Požarevca, javna nabavka za ovu namenu biće uskoro pokrenuta. Zatim svaka rođena beba dobija auto sedište, za prvo rođeno dete dodeljuje se 40.000 dinara iz gradskog budžeta i blizanci dobijaju po 40.000 dinara. Grad regresira vrtić u iznosu od 50 odsto svakom trećem i narednom detetu a 100 odsto za decu sa smetnjama u razvoju. 2,5 miliona dinara na godišnjem nivou se odvaja za 10 parova za vantelesnu oplodnju tako da svaki par dobije oko 250.000 dinara, dok roditelji koji su dobili dete vantelesnom oplodnjom mogu konkurisati i za drugu vantelesnu oplodnju. Takođe grad organizuje i manifestaciju Dan borbe protiv bele kuge, ove godine će to biti po treći put, manifestacija ima za cilj podizanja svesti o povećanju nataliteta.“

Potpisivanju je prisustvovao i Saša Stević idejni tvorac ponosne kartice 2019 „Cena minus za 3+“ i manifestacije “ Dan borbe protiv bele kuge“. Saša Stević je istakao, da ne želi da sa ovog skupa, pošalje  poruku da majke moraju da rađaju, da su žene mašinerija za rađanje, već  želi da upozori  da moramo da se vratimo tradicionalnim porodičnim vrednostima i da samo tako može da nas bude više.

Vladica Gavrilović predsednik pokreta 3+ je istakao da se pokretu svaki dan sve više lokalnih samouprava priključuje. On je još rekao da je cilj da naši potomci budu većina a ne manjina u budućnosti. Država je prihvatila određeni deo predloga pokreta i da očekuje da prihvate nove predloge u cilju poboljšanja populacione politike. On je još istakao da je potrebno da se ostvare i pogodnosti za porodice koje već imaju troje ili više dece.

KOMENTARIŠI