Grad Požarevac sufinansira obnovu fasada na stambenim i poslovno-stambenim objektima

Grad Požarevac sufinansira obnovu fasada na stambenim i poslovno-stambenim objektima

Grad će plaćati jedan deo, a ostalo vlasnici stanova - u srazmeri koja će zavisiti od lokacije i statusa zgrade, te od vrste fasade

Fasada zgrada u Tabačkoj čaršiji

U 2018. najavljena bespovratna budžetska pomoć skupštinama stanara u Požarevcu.

Oodbornici Skupštine grada u Požarevcu su na pretposlednjoj sednici u prošloj godini usvojili odluku kojom će se iz lokalnog budžeta – bespovratnim sredstvima – pomagati u saniranju fasada na stambenim i poslovno-stambenim objektima.

Grad će plaćati jedan deo, a ostalo vlasnici stanova – u srazmeri koja će zavisiti od lokacije i statusa zgrade, te od vrste fasade. U prvoj zoni, lokalna samouprava će za saniranje ulične fasade obezbeđivati polovinu procenjenih troškova, za dvorišni deo 40, a za ostale površine – trećinu. Ovi procenti će se, kako je najavljeno, smanjivati prema daljim zonama, kojih će biti ukupno četiri, pa će sufinansiranje u četvrtoj maksimalno dostizati 30 odsto.

– Ovo je početak uvođenja reda u oblasti koju karakteriše svojevrsni haos. Nećemo dopustiti da zgrade propadaju samo zbog toga što stanari nisu složni – najavljuje zamenik gradonačelnika Požarevca Saša Pavlović.

Međutim, odbornik opozicione Demokratske stranke Boban Ognjanović smatra da je pre donošenja ovakve odluke Gradsko veće trebalo da odredi minimalne iznose za tekuće i investiciono održavanje u zgradama, kao i visinu naknade za rad profesionalnih upravnika. Ipak, Odluka o sufinansiranju obnova fasada je usvojena većinom glasova.

Grad će, tako, pomagati u obnovi fasada samo u zgradama sa više od pet stanova, a njih će – po javnom konkursu – rangirati gradska komisija. Najviše bodova će dobiti zgrade koje imaju znatno oštećenu fasadu, one na kojima ona predstavlja opasnost po prolaznike, objekti starijeg datuma gradnje i zdanja proglašena za kulturno dobro.

 

KOMENTARIŠI