Grad Požarevac sve povoljniji za investiranje, pušten u rad gasovod, omogućeno 858...

Grad Požarevac sve povoljniji za investiranje, pušten u rad gasovod, omogućeno 858 priključaka!

Kod firme Hrastovača, pušten u rad gasovod za Požarevac

Foto: Urban City

Danas, 29. maja 2018. godine tačno u podne organizovana je svečanost povodom prvog punjenja gasovodne distributivne mreže radnog pritiska do 16 bara na teritoriji Grada Požarevca. Svečanosti su prisustvovali pored brojnih zvanica i predstavnika lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem, ministar Rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović.

Foto: Urban City

Spasović je u svom obraćanju rekao da je ovo još jedan važan energent i mogućnost koju mogu da koriste Požarevljani i da je učinjen još jedan veliki korak uvođenjem još jednog izvora energije ne samo za građane Požarevca već i za industriju. Spasović je napomenuo da za razliku od mnogih drugih gradova u Srbiji koriste još jedan važan energent, a to je toplovod iz Kostolca.

Foto: Urban City

Investicija je vredna 12,5 miliona evra, a uvođenjem gasa Požarevac će se naći na mapi gradova koji će biti poželjan za investitore. Izgradnjom gasovoda omogućeno je 858 priključaka za domaćinstva, tako da će od sledeće grejne sezone građani moći da se priključe. Inače ovo je prva distributivna mreža pod nazivom “Industrijska zona”, od ukupno 11 zona. Radovi su završeni za nepune 3 godine uz 33 izdate upotrebne dozvole.

Foto: Urban City

Dušan Bajatović, direktor JP “Srbijagas” rekao je da je u toku gasifikacija svih opština Braničevskog okruga i naglasio da je Grad Požarevac dobar strateški partner što je doprinelo da ova investicija sa svim dozvolama bude završena u ovako kratkom roku.

Foto: Urban City

Bajatović je najavio da če većina sela u požarevačkom okrugu dobiti mogućnost korišćenja gasa najkasnije za 3 godine.

Foto: Urban City

Ministar Rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je ovo velika šansa za ovaj kraj Srbije i da je sa ovom investicijom ispunjen deo plana Vlade Srbije za dalji napredak Srbije. Antić je napomenuo da bez gasa i stabilnog energetskog sistema investitori neće dolaziti, istakavši da je gas ekonomičan i da je reč o energentu budućnosti koji ostvaruje visok element efikasnosti, ali i zaštitu životne sredine.

Foto: Urban City

Ministar je između ostalog rekao i da je dužina ove mreže 28 km od Osipaonice i Požarevca do Ostrova koji će obezbediti ta čitav sistem bude povezan sa nalazištima u Ostrovu, do trenutka dok se vrši eksploatacija, dok će kasnije tamo biti gasna skladišta, što će doprineti daljem razvoju gasifikacije u Braničevskom okrugu i da će se mreža dalje širiti prema Kučevu.

Foto: Urban City

KOMENTARIŠI