Grad Požarevac u prestižnoj grupi gradova u Srbiji

Grad Požarevac u prestižnoj grupi gradova u Srbiji

Grad Požarevac zvanično je ušao u prestižnu grupu gradova i opština u Srbiji koje su proglašene za povoljno poslovno okruženje. Dobijanjem sertifikata BFC SEE, koji dodeljuje NALED, Požarevac se pozicionirao na mapi Srbije kao jedan od graovova koji su najpovoljniji za razvoj privrede.

Sertifikat je u ime grada primio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović. Sertifikati su uručeni na konferenciji posvećenoj privrednom razvoju u regionu, koja se održava u Crnoj Gori, od Bojane Bošković, predstavnika ministarstva privrede Crne Gore.

Konferenciju je otvorio Duško Marković, premijer Crne Gore, a među prisutnim gostima bili su i Vlastimir Golubović, predsednik Privredne komore Crne Gore, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Republike Srbije, Ulrik Vestergard Knudsen, zamenik generalnog sekretara OECD – a i mnogi drugi.

Domaćini i sertfikaciono telo pohvalilo je rezultate Grada Požarevca i posebno istakli sledeće: „Požarevac je u proces sertifikacije ušao sa samo 30% poena, a sertifikaciju završio je sa više od 80% postignutih poena. Ovakav rezultat je dobijen zahvaljujući ljudskim resursima u Gradu Požarevcu koji su u rekordnom roku izneli proces sertifikacije, ali sigurno je da od toga ništa ne bi bilo da nije bilo razumevanja i vođenja procesa sertifikacije od strane prvog čoveka grada, gradonačelnika Grada Požarevca Baneta Spasovića“.

Foto: Grad Požarevac

Tokom procesa sertifikacije koji je trajao dve godine Požarevac je morao da ispuni niz kriterijuma sa liste od 107 zahteva koji se odnose na unapređenje rada lokalne samouprave u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, urbanizma, rada javnih preduzeća, imovinsko pravnih odnosa, kako bi bili prilagođeni potrebama privrede. Pored toga, usvojeni su i strateški dokumenti usmereni na budući razvoj grada. Pre Požarevca, sertifikate su dobili Novi Sad, Sombor, Pančevo, Ruma, Leskovac, Pirot, Stara Pazova i Šabac.

Na današnjoj konferenciji sertifikat je, uz Požarevac dobila i Ćuprija. Pomenuti gradovi su u proteklom periodu privukli značajan broj domaćih i stranih investitora. Dobijanjem sertifikata se pored stvaranja uređenog sistema u Gradskoj upravi prilagođenom privredi i olakšavanja i ubrzavanja procesa otvaranja novih firmi u velikoj meri promoviše lokalna samouprava sa svojim potencijalima za investiranje u zemlji i inostranstvu. Program sertifikacije se pored Srbije sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Sertifikat poseduje 60 gradova i opština iz pomenutih zemalja, od ukupno 90 koje su pristupile procesu sertifikacije.

Za Grad Požarevac Sertifikat je kruna u kreiranju stvaranja uslova razvoja grada i stvaranja dobrog poslovnog okruženja u gradu Požarevcu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI