Crna Gora trenutno dozvoljava normalan ulazak građana iz 127 zemalja, dok su putnici iz svih ostalih država, među kojima je i Srbija, prinuđeni da budu u 14-dnevnom karantinu. Ipak, ova situacija bi mogla da se promeni već za nedelju dana.

Crnogorci su ranije obelodanili da će bez testiranja i karantina primati sve posetioce iz zemalja u kojima nema više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Zbog specifičnog načina računanja Srbija je do pre samo nekoliko dana imala više od 65 obolelih na 100.000 građana, ali su onda i naši stručnjaci odlučili da primene korona matematiku koja se već sprovodi u mnogim evropskim državama (kao bolesni se računaju samo oni hospitalizovani).

Tako je u Srbiji za 24 sata ozdravilo više od 4.000 pacijenata, pa sada imamo samo 475 pozitivnih na korona virus. Ili “u prevodu”, 6,78 zaraženih na 100.000 stanovnika, odnosno daleko “ispod crte”.

Da bi građani Srbije mogli nesmetano da ulaze u Crnu Goru neophodno je da zeleno svetlo da Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore. Međutim, ova ustanova osvežavanje spiska sa zemljama čiji građani mogu da uđu u Crnu Goru vrše svakog petka, da odluka se onda primenjuje od sledećeg ponedeljka.

Dakle, za očekivati je da IZJ zaseda u petak 12. juna, pa ukoliko se politika ne umeša u odluku, građani Srbije bi mogli da uđu slobodno u Crnu Goru od ponedeljka 15. juna.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće zahtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je ta zemlja objavila podatak da je u toku jednog dana izlečeno preko 4.000 obolelih od korona virusa”, prenosi crnogorska Antena M.

Iz Instituta kažu i da je u narednom periodu moguća izmena metodologije.

– Takođe, čekajući jedinstveni stav Evropske unije po pitanju definisanja jasno kvanitifikovanih kriterijuma za otvaranje eksternih granica, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i ispoštovao koncenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut – rekli su iz Instituta.

KOMENTARIŠI