Foto: Pixabay // ilustracija

Građanima Srbije od 1. marta ponovo će biti dozvoljen ulazak u Italiju uz posedovanje odgovarajućih kovid dokumenata, objavilo je Ministarstvo zdravlja Republike Italije.

Odluka se odnosi na takozvana neesencijalna putovanja i važiće najmanje do 31. marta, navodi se u Uredbi tog ministarstva, prenose mediji.

Uz koja dokumenta je moguć ulazak?

Za ulazak u Italiju iz Srbije biće potrebno priložiti jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji u poslednjih 270 dana, potvrdu o preležanom kovidu 19 u prethodnih 180 dana, negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

Od vakcina koje su dostupne u Srbiji, Italija priznaje Fajzer, AstraZeneku i Modernu.

Pre ulaska u Italiju neophodno je popuniti i obrazac za praćenje putnika – digital Passenger Locator Form (PLF), u digitalnom ili štampanom obliku.

Deca mlađa od šest godina biće izuzeta od obaveze da urade PCR ili antigenski test.

Izuzeće od obaveze posedovanja potvrde o vakcinaciji, dokaza o preležanoj bolesti ili negativnog rezultata testa odnosi se na sva lica koja privatnim prevoznim sredstvom prolaze u tranzitu preko teritorije Italije u periodu kraćem od 36 sati, uz obavezu da po isteku ovog perioda napuste teritoriju te države.

Italija od aprila ukida vanredno stanje

Italijanski premijer Mario Dragi najavio je ove nedelje da će njegova vlada 31. marta ukinuti vanredno stanje, koje je uvedeno tokom pandemije.

On je obećao postepen povratak “u normalan život” posle više od dve godine zdravstvene krize, preneo je Rojters.

“Nastavićemo pažljivo da pratimo situaciju sa pandemijom, spremni smo da intervenišemo u slučaju rasta broja slučajeva. Ali, naš cilj je da se potpuno otvorimo, što je pre moguće”, rekao je Dragi u govoru u Firenci.

Vanredno stanje u Italiji prvi put je uvedeno 31. januara 2020. godine i od tada je više puta obnavljano.

KOMENTARIŠI