Gradištanci prvi na pasuljijadi u Rumuniji: Spremili dobar pasulj Gradištanac

Gradištanci prvi na pasuljijadi u Rumuniji: Spremili dobar pasulj Gradištanac

Ekipe iz Rama i Lovačkog udruženja „Golub“ iz Velikog Gradišta, osvojile su dva prva mesta na 4. Pasuljijadi, održanoj 21.oktobra u podunavskom selu Radimna u Rumuniji.

Organizator ove kulinarske manifestacije je Savez Srba u Rumuniji, a konkurencija je brojala 14 ekipa iz Rumunije i Srbije.

Pored ekipa domaćina iz Radimne, na Pasuljijadi su učestvovale i ekipe iz Moldave, Svinjice, Požežene, a ekipe iz Srbije stigle su iz susednih Kaluđerova, banatskog sela Kusić, Novog Bečeja… U finalni krug ušle su četiri ekipe, a rezultat je bio sledeći: ekipa iz Rama je osvojila prvo mesto sa 7 bodova, drugo mesto su podelile ekipe domaćina iz Radimne i ekipa Lovačkog udruženja „Golub“ iz Velikog Gradišta sa po 6 bodova dok je treće mesto zauzela ekipa iz Kućica sa osvojenih 5 bodova. Na takmičenju je primenjen, kako su rekli domaćini, „evrovizijski“ sistem ocenjivanja pa su kapiteni ekipa ocenjivali sve pasulje osim svojih.

Ekipu Rama predvodio je iskusni kuvar alaskih čorbi, Sretko Nikolić, sa Mladenom Milosavljevićem, inače osvajač drugog mesta na ovogodišnjim Alaskim večerima, a ekipu Lovačkog udruženja Dragan Milić, lovočuvar u LU „Golub“ iz Velikog Gradišta, sa pomoćnikom Slađanom Markovićem, predsednikom Lovačkog udruženja i zamenikom predsednika opštine Veliko Gradište.

Uz pomoć Turističke organizacije Veliko Gradište naše ekipe dekorisale su takmičarsko mesto pasuljem “gradištancem“, upakovanim u jutane vrećice sa tekstom na rumunskom jeziku, i ručno rađenom grnčarijom.  Bio je tu i “Pasuljko“ za fotografisanje koji je oduševio veliki broj dece koja su učestvovala u kulturno-umetničkom programu, priređenom posle takmičarskog dela manifestacije.

Ekipe iz naše opštine koje su, između ostalog, poznate i po najslađem pasulju, “gradištancu“, predstavile su nas na ovom takmičenju u najboljem svetlu. Ovom prilikom, ostalim takmičarima je podeljen turističko-propagandni materijal opštine, a pozvani su i da posete naše manifestacije.

Većina je potvrdila učešće na gradištanskoj Pasuljijadi naredne godine, a pojedinci su najavili dolazak već na Jepurijadu u novembru.

KOMENTARIŠI