Foto: Urban City // I.P.

-Podneta je inicijativa, odnosno predlog, da Atletski stadion u Požarevcu, dobije naziv Atletski stadion „Profesor Jovo Budimir“ u Požarevcu, te da se u skladu sa zakonskom procedurom ovaj akt donese na prvoj narednoj sednici Skupštine, objavio je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović na društvenim mrežama.

Profesor Jovo Budimir rođen je 24. jula 1946. godine u Nedakovcu kod Vučitrna.

Posle kraće takmičarske karijere počeo je da radi kao trener u AK Železničar iz Kosova Polja. Nakon toga osnovao je AK Obilić koji je u vreme SFRJ bio jedan od najuspešnijih klubova u disciplinama dugih i srednjih pruga. Poznato je da je bio trener danas jednom od najboljih evropskih trenera Rifatu Zilkiću. U atletskim krugovima važio je kao vrsni pedagog. Trenirao je mnoge reprezentativce koji su osvajali medalje na balkanskim i nacionalnim prvenstvima.

Krajem 80-ih seli se u Požarevac gde osniva najpre Atletski klub Mladi radnik, a potom uz asistenciju i podršku Ace Petrovića (proslavljenog trenera Vere Nikolić) i Atletski klub Požarevac, u kom kao prvi trener radi 20-ak godina. Tokom tog perioda iznedrio je mnoge takmičare koji su beležili vrhunske rezultate i pored činjenice da nisu imali adekvatne uslove za treninge, odnosno atletsku stazu. Profesor Jovo Budimir preminuo je u Požarevcu posle kraće bolesti u 73 godini, ostavivši iza sebe suprugu Ružicu, ćerke Mariju, Sofiju i Jelenu, kao i brojne atletičare kojima je usadio ljubav prema “kraljici sportova”.

-Sve nabrojano ukazuje da ovaj istaknuti sportski radnik i pedagog zaslužuje da mu se grad, kome je toliko dao na polju sporta i vaspitanja mladih, oduži tako što će atletski stadion koji je toliko želeo za svoje atletičare i sve građane, poneti njegovo ime, napisao je Pavlović.

KOMENTARIŠI