SAŠA PAVLOVIĆ, Foto: Urban City / I.P.

Danas, 5. jula gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, održao je konferenciju za medije povodom požara na deponiji “Jeremino polje” u Požarevcu.

Na samom početku obraćanja gradonačelnik je rekao da je “sreća što je samo došlo do površinskog paljenja, da požar nije bio dubinski”.

Po rečima gradonačelnika, požar je zahvatio veći deo deponije. Zbog obima požara, nije bilo dovoljno da reaguje samo Vatrogasno-spasilačka jedinica, već i druga privredna društva, EPS, Autotransport, PZP Požarevac, Neimar put i ostali. Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio svima koji su učestvovali u gašenju požara.

Buldozerima je ravnjan teren pa je nanošena zemlja preko požara na lokaciji gde je bio požar.

Gradonačelnik je objasnio na današnjoj konferenciji da je požar lokalizovan u subotu uveče, ali je dim bio veliki u jendom trenutku. Borba u nedelju je bila da se lokalizuje dim na deponiji. Vetar je bio po rečima gradonačelnika promenljivog pravca koji je otežao situaciju, ali i kiša koja je podigla paru i smanjila vidljivost.

Pavlović je ovom prilikom odgvorio opoziciji da je bio na terenu dva dana i da po njihovim navodima, kako kaže, nije bio u kafani.

Podsećamo da je na predlog Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca, gradonačelnik Grada Požarevca proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije grada Požarevca – gradska deponija Jeremijino polje.

Kada je u pitanju dalje rešavanje problema gradonačelnik je rekao da se radi projekat za izgradnju deponije kod Kličevca. To zemljište pripada Republici Srbiji i biće poklonjeno gradu. Istraživanjem je utvrđeno da nema podzemnih voda, od samog Kličevca je udaljeno 3 kilometra što je više nego što je propisano, sa druge strane je brda od samog mesta, postoji infrastruktura, zemljište je opasano šumom i ono što je najvažnije buduća deponija biće izgrađena po svim evropskim standardima sa odgovarajućom infrastrukturom i objektima koji su neophodni.

Prema analizama vazduha koje je radio požarevački Zavod za javno zdravlje on je ispravan i u odgovarajućim parametrima.

Da podsetimo, Gradska deponija čvrstkog otpada „Jeremino polje“ nalazi se na potezu između severne obilaznice grada, naselja Sopot, obradive zemlje Poljoprivredne škole i nekadašnje fabrike “Metkor“.

U eksploataciji je od maja 1989. godine. U periodu od jula 2004. do oktobra 2005. godine, nije vršeno odlaganje smeća, da bi se, posle prekida nastavilo sa odlaganjem i tehničkom rekultivacijom, po projektu Instituta „Kirilo Savić“.

KOMENTARIŠI