Grčka zabranila zabranu ulaska uz nove mere

Grčka zabranila zabranu ulaska uz nove mere

Foto: Pixabay // ilustracija

Grčka je danas produžila zabranu dolaska vazdušnim, kopnenim i morskim putem putnicima iz okolnih zemalja, a to pravilo važi i za putnike iz zemalja trećeg sveta, prenela je agencija MIA.

Prošle nedelje, Grčka je poostrila mere na graničnim prelazima Evzoni i Kakaviji na severu zemlje, prema Severnoj Makedoniji, odnosno Albaniji.

Carina radi kraće (od 7.00 do 17.00) i ograničen je broj ljudi koji dnevno može da uđe u zemlju na 400, a za njih je obavezan i četrnaestodnevni karantin.

Svako ko želi da uđe u Grčku mora da prođe brzi antigen test na kovid, uključujući i vozače kamiona.

Nove restriktivne mere su izazvale probleme, pa su grčki i makedonski vozači protestovali na Evzoniju u petak.

Turistima takođe nije dozvoljeno da uđu, ali mogu da dođu preko prelaza sa Bugarskom Promahonas, samo je potrebno da pokažu negativan PCR test urađen u prethodna 72 sata.

Ulazak se ne zabranjuje građanima članica EU, kao i građanima Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Rusije i Izraela.

Iz zabrane ulaska su izuzeti zdravstveni radnici, osobe koje imaju prebivalište u EU, članovi diplomatskih misija, diplomate, vozači kamiona, putnici koji su u tranzitu, studenti, pazitelji starijih osoba i osobe sa hendikepom i poljoprivredni sezonski radnici.

Oni mogu da uđu u Grčku, ali moraju da pokažu negativan PCR test.

KOMENTARIŠI