Grčki carinici štrajkuju a veće gužve na srpsko-makedonskoj granici

Grčki carinici štrajkuju a veće gužve na srpsko-makedonskoj granici

Štrajk grčkih carinika zakrčio granice prema Egejskom moru. Na Preševu i Evzoniju autobusi čekali ukupno oko 5,5 sati

Foto: Arhiva

Putnicima iz Srbije koji su prošle noći krenuli na letovanje u Grčku, odmor umalo da presedne i na samom početku. Na graničnom prelazu Preševo, iz Srbije u Makedoniju, autobusi su čekali gotovo četiri sata, pa još sat i po na prelazu Evzoni, između Makedonije i Grčke. Osim mnogobrojnih turista koji su uplatili aranžmane u prvom talasu predsezone, “krivac” za gužve je i jednodnevni štrajk grčkih carinika.

U Auto-moto savezu Srbije kažu da su na najfrekventnijem graničnom prelazu sa Grčkom, Evzoniju, od četvrtka u ponoć, carinici započeli dvadesetčetvoročasovni štrajk. Do petka u ponoć, teretni saobraćaj bio je u potpunom prekidu na svim prelazima – Makedonije i Grčke – Evzoni, Stari Dorjan, Niki kod Bitolja, kao i Promahonas na granici Grčke i Bugarske. Automobili i autobusi na Evzoniju propuštani su povremeno, na svaki sat po 15 minuta. A na ostalim prelazima, mogli su da prođu samo pešaci.

Društvene mreže u četvrtak su bile preplavljene komentarima očajnih putnika koji su sa makedonsko-grčke granice “kačili” fotografije krkljanca.

– Na graničnom prelazu Preševo zatekla nas je jeziva slika, barem 50 autobusa, naređanih u tri trake – kaže Božidar Milošević, vozač autobusa firme “Barbados”. – Čekali smo tri i po sata! I dalje ne znam šta je naše i makedonske carinike toliko usporavalo. Očekivali smo još jedan haos na makedonsko-grčkoj granici, ali nas je, uprkos najavljenom štrajku grčkih carinika, svega sat i po čekanja gotovo obradovalo.

Kako Milošević kaže, sva ova čekanja izazvala su veliku nervozu kod putnika, kojima su po pravilu za sve krivi vozači. Ipak, u odredišta u Paraliji stigli su u predviđenom roku, jer su čekanja na granicama u “jačim” turama uobičajena.

– Generalni konzulat Srbije u Solunu obavestio je naše državljane o najavljenom štrajku zaposlenih u grčkoj carini i da će saobraćaj teretnih vozila biti praktično obustavljen – kažu u AMSS. – Autobusi i putnička vozila bili su periodično propuštani na prelazima Evzoni i Dorjan. Za putnička vozila nije bilo ograničenja na graničnom prelazu Promahonas, ali je on manjeg kapaciteta, pa je zato nastao zastoj.

Prema informacijam Uprave granične policije Republike Srbije, na našim graničnim prelazima sa Makedonijom automobili su se zadržavali oko 20 minuta.

– Zadržavanja na terminalima na kojima prolaze autobusi bila su duža, jer ove kategorije vozila podležu drugačijoj kontroli, koja se razlikuje od kontrole putničkih vozila – objašnjavaju u AMSS. – Prema informacijama koje smo dobili od AMS Makedonije, sem štrajka grčkih carinika zbog kojeg važi poseban režim saobraćaja, na graničnim prelazima sa Makedonijom nije bilo dužih zadržavanja. Potpunu normalizaciju u saobraćaju očekujemo u petak, od ponoći.

NA OSTALIM PRELAZIMA NORMALNO

Prema saopštenju Auto-moto saveza Srbije, u četvrtak se na teretnim terminalima na graničnom prelazu Horgoš čekalo do 90 minuta. Na ostalim prelazima putnička vozila zadržavala su se do 20 minuta.

KOMENTARIŠI