PODELI
Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Prilikom kupovine klima-uređaja, najčešće se odlučujemo za one modele koji će manje uticati na naš budžet. Jer, zašto bismo davali puno novca za uređaj koji koristimo svega nekoliko meseci tokom leta?

To pravilo možda i jeste važilo nekada, ali sa razvojem tehnologije danas imamo na raspolaganju klima-uređaje koje možemo da koristimo tokom cele godine i tako isplatimo investiciju.

Grejanje klima-uređajem

Pored primarne funkcije hlađenja, sve veći broj ljudi se odlučuje i za grejanje klima-uređajem. Kako klime ne koriste grejače koji se mogu naći u grejalicama i TA pećima, ovo rešenje se nameće kao znatno efikasnije. Ako pogledamo iskoristivost uređaja, za 1kW uložene električne energije dobijamo oko 3kW energije što je sigurno prednost u odnosu na ostala grejna tela.

Jeftiniji modeli bez invertera mogu da greju samo dok je spoljna temperatura u plusu. Sa druge strane, postoje klima-uređaji koji koriste tehnologiju invertera zahvaljujući kojoj mogu da rade i na temperaturama do minus 15 stepeni. Inverter je komponenta koja prilagođava brzinu rada motora temperaturi u prostoriji. Kada vam je potrebna niža temperatura, kompresor će raditi većom brzinom, a kada je potrebna viša, inverter će smanjiti brzinu. Drugim rečima, električna energija koju će klima-uređaj potrošiti će biti prilagođena vašim stvarnim potrebama. Unapređena efikasnost inverterskih klima-uređaja, ne samo da znači smanjenu potrošnju energije (za čak 30%) i manje račune za struju, već su takvi modeli i ekološki prihvatljiviji.

Čist vazduh bez alergena

Još jedna veoma bitna primena klima-uređaja jeste i prečišćavanje vazduha. Kako tokom godina imamo periode u kojima je koncentracija alergena u vazduhu povećana, kao logičan izbor nameću se uređaji koji imaju opciju eliminacije ne samo alergena, već i bakterija i virusa.

Pomoć pri odabiru

Iako se na internetu mogu pronaći razni kalkulatori kapaciteta, postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira klima-uređaja. Pogrešan odabir modela i jačine mogu prouzrokovati dodatne troškove. Samo uz stručne konsultacije možete biti sigurni da ste odabrali adekvatan uređaj i ujedno najefikasnije rešenje za svoj novac.

KOMENTARIŠI