Grip i varičela najčešća zarazna oboljenja u Požarevcu

Grip i varičela najčešća zarazna oboljenja u Požarevcu

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac trenutno je aktuelan program koji je posvećen prevenciji zloupotrebe droga u školama, u organizaciji više ministarstava, a Zavod je glavni koordinator za Braničevski i Podunavski okrug

Kako je rekla Ana Jovanović, direktorka ovog zavoda za Danas, u delokrugu rada pretežno je i praćenje i akcije za prevenciju zaraznih bolesti.

Za period januar-jun 2018. obuhvat imunizacijom svim vakcinama prema kalendaru obavezne imunizacije je 98,71 odsto, što je zadovoljavajuć postotak. Obuhvat imunizacijom MMR vakcinom je 92,5 odsto, što još uvek nije dovoljno za adekvatan kolektivni imunitet, ali je mnogo bolje nego u prethodnom periodu, piše Danas.

– U skladu sa preporukama Instituta „Dr Milan Jovanović – Batut“ za sprovođenje epidemiološkog nadzora nad groznicom Zapadnog Nila, u sezoni leto/jesen ove godine, od početka godine u Braničevskom okrugu prijavljeno je 45 obolelih, od kojih je pet preminulo. Najviše obolelih bilo je na području Požarevca, zatim u opštinama Petrovac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Kučevo, Golubac i Žagubica. Oboleli su starosti 8-82 godine, ali najviše su stariji od 60 godina. Kod većine obolelih je registrovan i komorbiditet, najčešće hipertenzija, dijabetes i srčane bolesti, rekla je direktorka.

Inače, prošle 2017. godine, na području Braničevskog okruga bilo je prijavljeno 9.668 zaraženih, najviše od respiratornih bolesti – 92,8 odsto. Tri najčešće zarazne bolesti bile su influenca, varičela i dijareja. U odnosu na prethodnu godinu, beleži se niža stopa mortaliteta od zaraznih bolesti. U okrugu su od njih umrle tri osobe, po jedna od tuberkuloze, gripa i od virusne pneumonije.

– U grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama, lane je registrovano 19 obolelih, bez smrtnog ishoda. U prošloj godini bile su tri epidemije, što je više nego 2016. Ove godine bolje je prijavljivanje zaraznih bolesti i saradnja sa državnim i privatnim zdravstvenim sektorom u nadzoru nad ovim bolestima, rekla je Jovanovićeva.

Kontrola vode i kupališta

– U delokrugu rada Zavoda je i kontrola vode u vodovodima, bazenima i kupalištima. Voda iz vodovoda u Požarevcu kontroliše se šest puta mesečno na 11 tačaka. Na osnovu analiza, zaključak je da je voda zdravstveno bezbedna. Voda u Kostolcu kontroliše se tri puta mesečno na sedam tačaka, a takođe se i za nju može reći da je zdravstveno bezbedna, rekla je Jovanovićeva. Na osnovu ugovora sa „TE-KO Kostolac“, Zavod je sproveo kontrolu kvaliteta vode za piće u seoskim vodovodima Bradarac, Kličevac i Drmno. Što se tiče bazena, kontroliše se voda bazena u Požarevcu i Zabeli, u Ždrelu, u pet bazena „Silver Lake“ na Srebrnom jezeru, u Golupcu, Stamnici i Šapinu. Kontrola se obavlja jednom nedeljno u sezoni kupanja, u kojoj je ove godine voda svuda bila ispravna.

KOMENTARIŠI