Legendarna britanska rok grupa “Led Cepelin” danas je zvanično dobila sudsku bitku započetu pre šest godina kada je jedan kalifornijski bend podneo tužbu zbog plagijata svetski poznate pesme “Stairway to Heaven” iz 1971.

Vrhovni sud SAD kojem su se na kraju obratili podnosioci tužbe, odbio je da raspravlja o tom slučaju, čime ostaje validna prethodna sudska odluka prema kojoj je čuveni bend zaista autor pesme koja je postala rok klasik.

Sud je pre šest godina razmotrio prvi put tužbu podnetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pesme nisu delo gitariste Džimija Pejdža već deo pesme “Taurus” kalifornijskog benda “Spirit” iz 60-ih godina.

Tužbu nije podneo američki bend, već naslednici.

Pesmu “Taurus” je 1968. izdao bend “Spirit”, a autor pesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija je ranije u nekoliko navrata rekao da je “Led Cepelin” nastupao nekoliko puta na mestima gde je nastupao i “Spirit” i da je grupa mogla da čuje pesmu.

Pesma “Taurus” traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi “Led Cepelina” se navodno čuje jedan minut te pesme i to na samom početku. “Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni ‘hvala’ rekli”, rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.

Taj muzičar je zadržao mnoge novinske članke i priče o plagijatu koje su navele njegove bližnje da pokrenu sudsku proceduru.

KOMENTARIŠI