Hapšenje u banci, radnica skinula sa računa klijenata preko 450.000 evra

Hapšenje u banci, radnica skinula sa računa klijenata preko 450.000 evra

Foto: Urban City // B.P.

Pripadnici MUP-a, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su M. N. (1994) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca, i na taj način protivpravno prisvojila 450.820 evra.

MUP navodi da se M. N. sumnjiči da je kao zaposlena radnica u jednoj banci tokom 2021, 2022. i 2023. godine, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, iskorišćavanjem svog položaja i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, faslifikovala dokumenta banke, što joj je omogućilo da bez odobrenja i znanja 22 klijenta, neovlašćeno raspolaže sa njihovim oročenim dinarima i devizama i da ista novčana sredstva razoroči bez odobrenja i znanja klijenta.

Kako se sumnja, ona je iskorišćavanjem svog položaja, bez znanja i odobrenja klijenata banke, u njihovo ime aktivirala elektronsko i mobilno bankarstvo, čemu je jedino ona imala pristup, a da klijenti to nisu znali.

Zatim je, kako navodi MUP, preko svog mobilnog telefona, odnosno putem e-bankinga davala naloge za prebacivanje novca sa računa 22 klijenta na svoje lične račune i tako izvršila transfer novca.

Na taj način, ona je, kako se sumnja, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 450.820 evra čime je, za isti iznos, nanela štetu banci, navodi MUP.

Takođe, M. N. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, tokom 2021, 2022. i 2023. godine, kako se sumnja, izvršila veliki broj transfera novca koji je zloupotrebom i protivpravno pribavila od 22 klijenta banke, sa svojih ličnih računa na račun jednog pravnog lica, i posredstvom njih je taj novac iskoristila tako što je u velikom broju novčanih transakcija kupovala kriptovalutu ”litecoin’’.

Potom je, kako se sumnja, preko jedne internacionalne kriptomenjačnice istom kriptovalutom vršila kupovinu i ulaganje u veći broj raznih drugih kriptovaluta i na taj način izvršila konverziju i prenos imovine.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu, navodi MUP.

KOMENTARIŠI