Havarija u Kolubari, klizište zaustavilo bager

Havarija u Kolubari, klizište zaustavilo bager

U kopu Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović posle obilaska kopa istakla je da neće biti ugroženo snabdevanje strujom Lazarevca i okolnih mesta. Trafo stanica nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda da i ona ne bude ugrožena, rekla je Đedovićeva.

U Rudarskom basenu Kolubara noćas je došlo do havarije na polju E u kojoj nije bilo povređenih, niti većeg oštećenja na opremi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon obilaska kopa.

“Došlo je do havarije u RB Kolubara, klizišta koje je zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovo istočno polje (E) i htela sam da se uverim da nema većeg oštećenja na opremi. Niko nije povređen i najvažnije je da su tu već ljudi koji saniraju situaciju”, rekla je Đedovićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Istakla je da neće biti ugroženo snabdevanje strujom, kao ni toplotnom energijom za stanovnike Lazarevca i okolnih mesta.

“Trafo stanica nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda da i ona ne bude ugrožena. Ali, ona samo napaja kopove, to jeste ne napaja okolna mesta, ni manja, niti veća. Ima dovoljno uglja na deponijama za snabdevanje toplane koja greje Lazarevac”, rekla je Đedovićeva.

Kaže da je, ipak, brine to što je prozvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža.

“Moramo da radimo na većim količinama deponija ugalja, to jest, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdevanje građana električnom energijom došli u pitanje. Iz papira i izveštaja se neke stvari ne mogu videti i zato sam tu večeras da se uverim da su stvari pod kontrolom – došlo je do havarije, ali nije ugroženo ni snabdevanje strujom okolnih mesta, a ni grejanje”, zaključila je Đedovićeva.

Rad kapaciteta EPS-a stabilan, sigurno snabdevanje građana i privrede

Ekipe za sanaciju”Elektroprivrede Srbije” izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB “Kolubara” nije ugrožena, saopštio je EPS.

Nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova, navedeno je u saopštenju.

Na istočnom delu površinskog kopa Polje “E”, 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera “glodar 7” koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu.

U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera “glodara 7”, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi, navode u EPS-u.

Takođe, kažu, biće pojačan rad bagera “glodar 8”, a u petak će se uključiti i “glodar 2” kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa “glodar 7”.

Rad svih proizvodnih kapaciteta “Elektroprivrede Srbije” je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne, ističu u EPS-u.

Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra. I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7 -10 GWh) dnevno, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI