HITNO UPOZORENJE RHMZ: Narandžasti meteoalarm na snazi za CELU SRBIJU!

HITNO UPOZORENJE RHMZ: Narandžasti meteoalarm na snazi za CELU SRBIJU!

Jaki pljuskovi, grmljavina, grad i olujni vetar, mogući su širom zemlje

Narandžasti meteoalarm proglašen je na celoj teritoriji Srbije. Jaki pljuskovi, grmljavina, grad i olujni vetar, mogući su širom zemlje, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod koji je za Beograd i okolinu za danas popodne i uveče takođe najavio obilne padavine, sa više od 20 mm kiše u kratkom vremenskom periodu.

– U toku dana na području Srbije očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa jakim pljuskovima, grmljavinom, gradom i olujnim vetrom, naročito tokom popodneva i večeri u centralnim i istočnim krajevima – navedeno je na sajtu RHMZ.

U Beogradu, posle podne i u večernjim satima, mogući su jaki pljuskovi u pojedinim delovima sa grmljavinom, gradom i snažnim vetrom.

– Oblačnost koja u južnim i istočnim delovima Beograda uslovljava pljuskove, grmljavinu, pojačan vetar u zoni pljuska i pojavu grada, premeštaće se ka Pančevu. U Sremu, Bačkoj, na istoku i jugoistoku lokalna pojava pljuskova i grmljavine, a na jugozapadu mestimično kiša slabog i umerenog intenziteta.

Ovakve promene dovele su do osetnog pada temperature od oko pet do deset stepeni, a u Požarevcu je trenuutno 23 stepeni Celzijusa.

Narandžasti meteoalarm praktično znači da je vreme je opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

– Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – stoji na sajtu RHMZ.

Meteorolozi najavljuju da će se ovakvo vreme zadržati u prvoj polovini nedelje. Padavine i olujni vetar očekuju se i u utorak, sredu i četvrtak samo što će biti blažeg intenziteta.

KOMENTARIŠI