Himne Austrije i Srbije, na prijemu u Skupštini grada Beograda, otpevao je hor grada Požarevca, a Ajgner je objasnio da je odlučeno da hor iz Požarevca nastupi, ne samo što je već imao nastupe u Beču, već i zato što dolazi iz regiona odakle se u Austriju doselio veliki broj gastarbajtera.

Ambasador je potsetio da su se oni doselili na osnovu sporazuma, koji je pre tačno pet decenija potpisan sa bivšom SfRJ.Početkom 70-tih godina u Austriju se, kako je naglasio, na osnovu ovog dokumenta doselilo 70.000 građana iz Srbije koji su doprineli razvoju i blagostanju te zemlje.

“Danas smo suočeni sa sasvim drugim talasom migranata – talasom izbeglica i migranata koji je Austriju doveo do svojih limita. Prošle godine je u Austriji podneto oko 90.000 zahteva za azil”, naveo je Ajgner.On je rekao da se, tokom izbegličke krize, posebno i Srbija dokazala kao pravi partner u uspostavljanju bolje kontrole uslova migracije.

“Srbija se time preporučila EU kao budući partner”, naglasio je Ajgner.Kada je reč o scenarijima koji kruže o raspada EU posle Bregzita, austrijski ambasador je poručio da će EU opstati i da ćemo imati EU sa Srbijom.

Prijemu u Skupštini grada odazvali su se predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, vojni izaslanici mnogih zemalja, predstavnici privrednog, kulturnog i javnog života Srbije, ali i pojedini predstavnici srpske dijaspore u Austriji.Austrija 26.oktobra obeležava Nacionalni praznik, dan kada se 1955.zemlja obavezala na trajnu neutralnost, što je omogućilo napuštanje savezničkih snaga i povratak pune suverenosti.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI