Hrvatska skuplja i do 50 odsto

Hrvatska skuplja i do 50 odsto

Foto: Urban City, / B.P. jul 2015.

Protekle dve godine cene na Hrvatskom primorju su zabeležile minimalan rast zahvaljujući pandemiji. Međutim, sa prihvatljivim troškovima u tamošnjim letovalištima je gotovo, najavljuju komšije. Kako kažu, ovog leta boravak u hotelima na hrvatskoj obali u jeku sezone biće skuplji za 50 odsto.

“Analize pokazuju da je smeštaj u jadranskim kampovima i hotelima već zabeležio rast cena od 20 do 25 odsto, u odnosu na prošlu godinu, a zbog značajno povećane potražnje i dobrog tempa rezervacija za glavnu sezonu, cene će u izuzetnim slučajevima porasti i do 50 odsto”, potvrđuje Sanja Čizmar iz “Konferencije 505”. Rastuća inflacija i rast gotovo svih ulaznih troškova, od hrane do troškova energije i rada, nisu ostavljali domaćinima mnogo manevarskog prostora.

Rizici su generalno veći u objektima sa složenijom uslugom, posebno kada je uključena hrana, pa su korekcije oštrije u hotelima nego u porodičnom smeštaju.

“Hotelsko-turistički sektor u Hrvatskoj nije sam u podizanju cena. Slični trendovi su prisutni u većini zemalja Mediterana, tako da ne verujem da će se pozicioniranje cena značajno izdvojiti od ostalih destinacija na Mediteranu. Na kraju krajeva, zbog opšteg talasa rasta cena svih vrsta roba i usluga, potrošači očekuju veće cene. Međutim, biće umetnost pratiti tržišne trendove i shodno tome aktivno prilagođavati cene kako bi se održala konkurentnost”, ističe dr Čižmar.

“Poskupljenja su najveća u onim objektima koji u protekle dve godine nisu digli cene, a u porodičnom smeštaju često ne prelaze 10 odsto. Srećom, imamo asortiman za svaki džep, od premijum i standardne do niskobudžetne ponude”, kaže Nedo Pinezić, konsultant specijalizovan za porodični smeštaj, koji podseća da cene sve više rastu kako se bliži glavni deo sezone.

“Cene su trenutno niže za tridesetak odsto nego što će biti od jula pa nadalje, a u špicu dve-tri letnje nedelje verovatno ćemo biti svedoci dodatnih poskupljenja. Recimo, noćenje u apartmanu sa tri zvezdice, koje je ranije koštalo 80 evra, sada će biti 110 do 130 evra, a u špicu verovatno i znatno iznad toga. Na delovima obale sa većom koncentracijom objekata slabijeg kvaliteta može se, naravno, proći i povoljnije. Iako praktično nema Rivijere bez bar jednog deluks hotela, pravilo je da je lakše pronaći zonu jeftinijih cena koja se spušta obalom ka jugu. Recimo, na Crkveničkoj rivijeri, pojedinim ostrvima, kao i u manjim mestima makarskog područja, gde masovno gravitiraju gosti iz BiH, nema koncentracije skupih hotela kao u Istri, a ima dosta povoljnog porodičnog smeštaja.”

“Rezervacije ponovo stižu posle zastoja zbog Ukrajine, ali jug je i dalje najslabiji. Za Brač, Korčulu, Makarsku rivijeru… trenutno postoji popust od otprilike 30 odsto za određene periode tokom cele sezone. Za boravak u maju postoje posebne cene duž obale. Na srednjem i južnom Jadranu jeftinije je boraviti u smeštaju, ali kada se tome dodaju troškovi putarine, tunela ili trajekata, na primer, Korčula, za koju trenutno postoji popust do 35 odsto, može biti skuplja od odmora u Crikvenici”, kaže Dalibor Čanaglić, produkt menadžer agencije Palma travel.

Sve u svemu, gde god da krenete, za smeštaj će vam gotovo uvek biti potrebno barem nekoliko stotina kuna više nego prošle godine. Uz lepe izuzetke poput Novalje, gde će domaćini naplatiti samo pet kuna više smeštaj bračnom paru iz Zagreba koji je krajem maja ove godine garsonjeru platio 215 kuna, odnosno 30 evra po noćenju.

KOMENTARIŠI