Ulaganje Grada Požarevca u poljoprivredu: Podeljen repromaterijal za 6 poljoprivrednika

Ulaganje Grada Požarevca u poljoprivredu: Podeljen repromaterijal za 6 poljoprivrednika

U prostrijama Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Požarevcu podeljen je poljoprivredni reporomaterijal za 6 poljoprivrednika koji su učestvovali u projektu Instituta za krmno bilje iz Kruševca.

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca podsetio je na ulaganja grada u poljoprivredu u prethodnoj godini i u ovoj:

„Grad Požarevac je u 2016. godini isplatio preko 29 miliona dinara za sufinasiranje kamata, investicije u fizička sredstva u poljoprivrednim gazdinstvima i podsticaj unapređenja poljoprivednih udruženja. U 2017. godini raspisani su konkursi za razvoj poljoprivedne politike i politike ruralnog razvoje na teritoriji grada Požarevca u visini preko 51 milona dinara. Prošle godine oko 200 proizvođača i udruženja su koristila ova sredstva a ove godine će ih biti preko 300.“ zaključio je Ilić.

Jasmina Radović iz Instituta za krmno bilje Kruševac kaže da su poljoprivredni proizvođači učestovali u projketu u kome je određivano plodnost i sadržaj štetnih materijala u zemljištu. Ona navodi da je ovim projektom obuhvaćeno 11 opština.

„Cilj čitavog projekta je uraditi analize kod samih proizvođača i utvrditi kakve probleme imaju i kakvo je plodno zemljište na njihovim parcelama. Očuvanje plodnosti zemljišta je važna stvar kojem se ne poklanja dovoljno pažnje u našoj zemlji. Uvođenje leguminoznih vrsta, koje povoljno utiču na plodnost zemlje, je jako važno“, rekla je Jasmina Radović.

Aleksandar Stojanović, direktor Poljoprivredene stručne i savetodavne službe kaže da je ova služba uvek na raspolaganju proizvođačima. On navodi da stručna služba pored savetodavnog dela primenjuje, sa kolegama sa Institua za krmno bilje iz Kruševca, i praktičan deo gde proizvođači mogu da primene naučeno kako bi poboljšali svoju proizvodnju i prinose na svojim gazdinstvima.

KOMENTARIŠI