Foto: Urban City / B.P.

Gužve na graničnim prelazima ove godine nisu izostale na Gostunu, ka Crnoj Gori.

Smešten u klancu Lima, granični prelaz Gostun sada je proširen i zahvata površinu od šest hektara, od kojih će tri biti pod asfaltom.

Pod glavnom nadstrešnicom biće kontrolne kabine i objekti za carinske, policijske službenike i fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Na izlazu i ulazu u zemlju, poseban terminal je predviđen za teretna vozila, sa vagama i parking prostorom, što će ubrzati saobraćaj, jer su upravo teretnjaci, u nedostatku prostora, često pravili kilometarske kolone.

“Druga faza izgradnje ovog graničnog prelaza podrazumeva samo neko uređenje što se tiče tehničkih uslova, a sam završetak će automatski stvoriti mnogo brži protok robe i usluga, tako da na ovom graničnom prelazu više neće biti nikakvog zadržavanja”, kaže upravnik Carinarnice Užice Aleksandar Maksimović.

Tokom letnje turističke sezone, pogotovo vikendom, granicu ovde pređe oko 20.000 putnika. Gužve se mogu izbeći, uglavnom u prepodnevnim satima.

Oni koji porane i stignu do graničnog prelaza ranije, kažu da ne čekaju duže od desetak minuta.

Kada sve bude završeno, a očekuje se da će to biti do kraja naredne godine, novi granični prelaz Gostun će imati sedam ulazno-izlaznih traka za automobile i autobuse, i isto toliko za kamione. I to bi trebalo da bude dovoljno da se izbegnu gužve i duža zadržavanja.

KOMENTARIŠI