Ilustracije iz dečijih knjiga u požarevačkoj galeriji

Ilustracije iz dečijih knjiga u požarevačkoj galeriji

U četvrtak 5.9.2019. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba ilustracija iz dečijih knjiga pod nazivom ISKRICE SNA umetnika Predraga Peđe Todorovića iz Beograda.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu je pozdravila goste i mnogobrojne posetioce i tom prilikom kazala:

„U današnje doba ilustrovane knjige za decu uživaju status kulture u kojoj uživaju ljudi svih starosnih grupa. To je dragocena i svestrana umetnost koja je već premašila okvire papira, razbijajući granice sopstvenog žanra i spajajući se sa raznim drugim oblicima umetnosti i slika. Najranije forme ilustracije bile su crteži u pećinama praistorijskih ljudi. Njih nalazimo i u starom veku, potom srednjem, da bi od kraja 18. veka ilustracija postala sve kvalitetnija dostupnošću litografije. Tek sredinom 19-og veka ilustracija prestaje da bude puka dekoracija teksta, već se uzdiže u sliku za pripovedanje. „Zlatno doba ilustracije“ trajalo je, dakle, od kraja 19. veka pa do negde malo posle Prvog svetskog rata. To je bilo vreme novina, časopisa i ilustrovanih knjiga kao najdominantnijih medija. Razvijanje štamparske tehnologije dovodi ilustratore do isprobavanja novih tehnika i boja. Mala grupa ilustratora postaje bogata i poznata.
U Evropi, na zlatno doba uticali su pokreti dizajna kao što je bio Art Nuovo. Šezdesetih godina prošlog veka, kako je generacija britanskih umetnika nastala iz umetničke škole, slikovnice su ušle u novu eru živopisnih boja, sa mnogim umetnicima koji su kombinovali ilustraciju knjiga i slikarstvo da bi zarađivali za život. Uprkos postojanju starih tradicionalnih tehnika ilustracije, kopjuterski programi sve više dominiraju tržištem, dok se neki ilustratori čak i posebno obrazuju za rad nad takvim vrstama programa.
Ilustratorova pozicija je jedna od ključnih pozicija u vizuelnom predstavljanju teksta. U radu ilustratora, njegov lični odnos prema temi i njenom sadržaju se profiliše podsvesno. U svom stavu prema vizuelnom karakteru on jasno prikazuje kako oseća tekst, kako ga je razumeo i kako ga čini razumljivim za druge. Za Peđu Todorovića ilustrovanje knjiga je njegova „nepresušna stvaralačka igra“, kako sam kaže. Otuda potiče sa lakoćom preneta bajkovita atmosfera Todorovićevih ilustracija koje su obuhvatile podjednako biljni i životinjski svet, ep, mistiku i dekor“.

Na otvaranju izložbe govorila je Katarina Zarić, umetnica iz Beograda, dobitnica prve nagrade na prošlogodišnjem Bijenalu posvećenom Mileni Pavlović Barili koja je i otvorila ovu izložbu. Ona je kazala da je Predrag Peđa Toodorović odličan crtač, vajar, pesnik, svestrana ličnost i da ova njegova izložba predstavlja manifestaciju moći, demonstraciju umetničke moći, gde ilustrator zapravo mora da radi sa drugim autorom i da neko slika rečima, a neko slika likovnim sredstvima.

Umetnik Predrag Peđa Todorović se takođe zahvalio na gostoprimstvu i kazao da mu je grad Požarevac podjednako drag kao Beograd jer je ovde rođena Milena Pavlović Barili koju on izuzetno poštuje kao slikara i čiji je uticaj imao u izgradnji sopstvenog stila.
Ovom izložbom predstavio je ilustracije iz 6 knjiga: Vilinske bajke, Ježeve kućice – Branka Ćopića, Zimzelene zmije-Verina otkrića, Legende o vodama – Olge Tošić.
BIOGRAFIJA PREDRAGA PEĐE TODOROVIĆA

Rođen je 1967. godine u Beogradu. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Magistrirao je na Odseku za zidno slikarstvo – mozaik 1994. godine. Član ULUS-a od 1993. godine. I od tada ima status samostalnog umetnika. Član ULUPUS-a od 2012. godine. Član udruženja Ras Art.

Njegova dela nalaze se u muzejima: Narodni muzej Beograd, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Požarevac, Muzej Raška, Muzej Karađorđevića, Topola, Zbirka-Pavla Beljanskog, Novi Sad, Mozaička kompozicija-Rajska loza, Biblioteka grada Beograda, Mozaička kompozicija-Anđeo dolaska, Narodni muzej Požarevac, kao i u privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Oblasti kojim se izražava su – slikarstvo, mozaik, akvarel, pastel, keramika, ilustrovanje knjiga za decu i odrasle. Samostalno izlagao na 34 izložbe u zemlji i inostranstvu od 1994-2015. godine. Grupno izlaže u zemlji i inostranstvu od 1991-2018. godine.

NAGRADE

1988. Nagrada Fonda „Petra i Vere Lubarde“, na temu Životinje.
1989. Otkupna nagrada za mozaik.
1993. Nagrada NEVEN. „Najbolje ilustrovane knjige za decu“ 1992. – Kako je Jošika otišao na nebo.
2002. Nagrada za portret-Dom kulture „Vera Blagojević“, Šabac.
2009. Nagrada za akvarel maloga formata, Galerija SKC, Novi Beograd.
2010. Nagrada za mozaik, Sajam Kamena, Kragujevac.
2010. II Nagrada za portret, Kulturni centar „Braća Stamenković“
2010. Nagrada NEVEN, „Najbolje ilustrovana dečija knjiga 2009. godine“
2012. Zlatna značka – za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture – Kulturno prosvetna zajednica Srbije.
2015. II Nagrada – BIJENALE U SVETLOSTI MILENE PAVLOVIĆ BARILI.
2018. Bronzana plaketa na 25. Beogradskom salonu, Udruženje za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda 6. april.

Izložba je otvorena do 25.septembra. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI