INTERVJU sa Skaj Edvards, Morcheeba: “Bez muzike ne mogu da dišem”

INTERVJU sa Skaj Edvards, Morcheeba: “Bez muzike ne mogu da dišem”

Trip-hop pioniri "Morcheeba" nastupili su 3. dana Arsenal Festa u Kragujevcu, u okviru svoje do sada najambicioznije turneje koja će obuhvatiti čak 80 koncerata širom sveta

Foto: Urban City

Trip-hop pioniri “Morcheeba” nastupili su 3. dana Arsenal Festa u Kragujevcu, u okviru svoje do sada najambicioznije turneje koja će obuhvatiti čak 80 koncerata širom sveta.

“Neverovatno je, počeli smo turneju u martu i bili smo u Južnoj Americi, Australiji, prvi put smo bili u Južnoj Africi, prvi put u Maroku, Izraelu, vratili se u Kinu gde smo 2003. nastupali pored Velikog zida. Bilo je toliko zanimljivih koncerata”, ističe pevačica Skaj Edvards.

Edvards se u intervjuu prisetila prvog dolaska u Srbiju 2003. godine, kada su održali koncert na Velikom ratnom ostrvu, u okviru Echo festivala.

“Mislim da je neko ubijen nekoliko meseci ranije u hotelu u kome smo odseli i na aerodromu smo sreli naoružano obezbeđenje. Momci u bendu su bili impresionirani jer su mene čuvale dve devojke koje su izgledale fantastično i imale crne pojaseve u karateu i džudu. Sećam se i da je prostor na kome smo nastupali bio okružen vodom, ali koncert je bio super”, rekla je ona.

Bend “Morcheeba” oformili su sredinom devedesetih godina braća Ros i Pol Godfri i mnogi ih smatraju pionirima trip-hopa.

Foto: Urban City

“Pridružila sam se Rosovom i Polovom snu, imali su nekoliko pevačica pre mene i meni je bilo vrlo lako, nisam zapravo ni bila svesna da pripadamo tom trip-hop pokretu. Bili smo toliko zauzeti, bili smo tri meseca na turneji po Americi, pa tri meseca po Evropi i onda ponovo po Americi. Tek nekoliko godina kasnije smo shvatili da smo zapravo bili deo tog pokreta”, istakla je Edvards.

Kaže da je uvek imala utisak da je muzika, kojom se bave, mnogo šira od te odrednice “trip-hop”.

“Ako slušate album ‘Big Calm’, na primer, čućete elemente folka, regea, roka, bluza. Nismo bili samo trip-hop bend i nastavili smo da mešamo različite stilove”, primetila je ona.

Ovog meseca objavili su novi album “Blaze Away” koji je takođe miks različitih uticaja.

“Imamo pesmu ‘Sweet L.A.’ u kojoj se čuje samo glas i klavir, ‘Love Dub’ je više rege, a tu je naslovna ‘Blaze Away’ koja više vuče na fank i soul. To jeste miks, ali tu je i dalje moj glas i Rosova gitara i to je zaista zvuk Morcheebe”, naglasila je Edvards.

Foto: Urban City

Ona priznaje da ne prati nove bendove i današnju muzičku scenu, sa kojom je povremeno upoznaje dvadesetogodišnja ćerka.

“Ona mi je skrenula pažnju na pevačicu Kelelu, bendove ‘The XX’ i ‘Daughter’, ali zapravo ne slušam mnogo novu muziku”, dodala je Skaj Edvards.

U bendu sviraju njen suprug Stiv Gordon na basu i sin Džega za bubnjevima.

“Svog muža sam upoznala tako što je svirao pre nas 1999. pa se pridružio ‘Morcheebi 2000. godine. Ja sam otišla iz benda 2003. i kada sam se vratila 2009, rekla sam Rosu da bih volela da Stiv svira bas. Zatim nam je 2014. trebao novi bubnjar i Ros je predložio da moj sin Džega svira i ja sam bila šokirana”, ispričala je Edvards.

“Svirao je bubnjeve tek dve godine, ali je vredno vežbao u garaži sa svojim bendom i Ros je procenio da je dobar iako mu je bilo samo 18 godina. Bila sam iznenađena, ali i ja sam imala 18 kada sam se priključila Morcheebi pa sam pristala”, dodala je pevačica.

Foto: Urban City

Prisetila se i da je bila trudna sa njim kada su snimali prvi album “Who Can You Trust?”, pa je njenom sinu Džegi Morcheeba nekako u krvi, a ona je morala da nauči da bude i mama i član benda i šef.

“Ponekad moram sebe da nateram da se ne ponašam kao mama, kada recimo puši džoint u tri ujutru, a sutradan imamo koncert, pa se prisetim kakva sam ja bila sa 22. Ali ima trenutaka kada moram da budem mama i podviknem: Kasniš, moraš odmah da budeš u lobiju. Gde si?”, oduševljeno govori Edvards i dodaje da je veoma ponosna na svog sina.

O planovima kaže da nastavljaju turneju, već imaju zakazane koncerte i sledeće godine.

“Onda ćemo videti da li ćemo snimati novi album, a razmišljam i o solo albumu, trenutno imam četiri. Jednostavno nastavljam sa muzikom. Muzika je za mene kao vazduh. Vazduh mi je potreban da dišem, ali i muzika i uvek ću biti okružena muzikom”, istakla je Skaj Edvards.

KOMENTARIŠI