Ivan Drajzl o romanima “Vinča” u Biblioteci u Kostolcu

Ivan Drajzl o romanima “Vinča” u Biblioteci u Kostolcu

Romani "Vinča - Znamenje bogova" i "Vinča - Tajna Kurgana " govore o vremenu vinčanske kulture, moćnom narodu koji je prvi u istoriji čovečanstva topio metal i čiji su trgovci vladali svekolikim znanjima i nepojmljivom mudrošću

U Biblioteci u Kostolcu održano je književno veče na kome su predstavljeni romani “Vinča – Znamenje bogova” i “Vinča – Tajna Kurgana ” niškog pisca Ivana Drajzla.

Ivan Drajzl, doktor je filoloških nauka i predavač na VIsokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Pirotu. Objavio dve zbirke pripovedaka (Priručnik za potrevljivanje, 2002, Ni seks, ni grad, 2007) i Tri romana (Vinča – Znamenje bogova, 2015, Godina zveri, 2016, Vinča – Tajna Kurgana, 2017.) Bavi se i stand up komedijom. Živi u Nišu.

Foto: Biblioteka Kostolac
Romani Vinča – Znamenje bogova” i “Vinča – Tajna Kurgana ” govore o vremenu vinčanske kulture, moćnom narodu koji je prvi u istoriji čovečanstva topio metal i čiji su trgovci vladali svekolikim znanjima i nepojmljivom mudrošću, kad je Vinča bila kulturni, ekonomski centar sveta. Autor je radnju romana vremenski smestio u doba neolita, oko 4700 godina pre nove ere. Bazirajući se na naučnim saznanjima, kroz pustolovno putovanje glavnih junaka, autor je prikazao kako je izgledao život u vinčansko doba na našim prostorima.
Ovo veoma edukativno i interesantno veče održano je u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, Odeljenja Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac i Kulturno-sportskog centra Kostolac. Nakon književne večeri, pisac se pridružio Ljubiteljima fantastike iz Kostolca na njihovom redovnom sastanku gde je nastavljen razgovor o drevnoj vinčanskoj kulturi.
 

KOMENTARIŠI