Foto: KPZ

Na sednici Predsedništva KPZ Grada Požarevca, održanoj 24.10.2018. godine imenovana je komisija za izbor dobitnika Povelje kulture u sastavu:
– Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, predsednik
– Svetlana Herman, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji
– Živko Gošev, predsednik Nadzornog odbora Kulturno-sportskog centra Kostolac

Na sastanku Komisije, održanom 28.11.2018. godine, pregledani su svi pristigli predlozi, analizirani i dat predlog za nagrađivanje.

Dobitnici nagrade Povelja kulture za 2018. godinu su:
1. Milorad Ilić, osnivač plesnog kluba „Bolero“
2. Slobodan Jotić, nastavnik srpskog jezika i književnosti
3. Vesna Milić, nastavnik srpskog jezika i književnosti, prevodilac i lektor
4. Dragana Stanković, nastavnik harmonike i orkestra
5. Toma Topo, član orkestra KUD „Kostolac“

Milorad Ilić, rođen je u Požarevcu 1953. godine. Po struci je inženjer saobraćaja. Radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a sada je penzioner. Milorad Ilić spada među entuzijaste i kulturne poslenike koji su svoj život posvetili razvoju plesne kulture. Po sticanju sopstvenog plesnog umeća sedamdesetih godina, pod okriljem Ferijalnog saveza, počeo je da to znanje i umeće prenosi i drugim naraštajima organizovanjem kurseva i škola plesa. Godine 1991. osnovao je plesni klub „Bolero“, koji i danas predstavlja naš grad na scenama u zemlji i inostranstvu. Svojim nastupima ovaj klub obogatio je zavidan broj događaja i manifestacija u gradu.
.
Slobodan Jotić je rođen 1973. godine u Ljigu. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Voli decu i rad sa njima. Nastavnik je srpskog jezika i književnosti u osnovnoj školi „Sveti Sava“. Veruje da đaci najbolje uče kada čitaju, razgovaraju, istražuju ili samostalno izlažu. Osim podsticajnog rada u nastavi, veliki doprinos formiranju mladih ličnosti daje kroz vannastavne aktivnosti. Režirao je pozorišne komade: Amnezija, Hobbit, Predrasude, Preobražaj, Riba na drvetu, Imam samo jednu kožu, Mašin mir, koje su učenici izveli na Festivalu mladih u Požarevcu, ali i na scenama van grada i Srbije. Takođe, organizovao je manifestacije Pokaži šta znaš, Pesniče, pokaži se! Liga izuzetnih knjiga.

Vesna Milić, rođena je 1975. godine u Subotici. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. U Požarevačkoj gimnaziji je stalno zaposlena od 2006. godine. Uspešno organizuje nastavu srpskog jezika i književnosti i nastoji da učenicima otkrije značaj pismenosti, opšte kulture i kvalitetnog obrazovanja u životu svakog čoveka. Uz redovni posao veoma je aktivna i bavi se prevodilačkim, lektorskim kao i novinarskim radom. Radila je za izdavačke kuće kao što su Alnari (Vulkan danas), Beli put, Laguna. Objavljivala radove u časopisima Znak Sagite, Presing i Treš. Sarađivala sa Elizabetom Mun na srpskom izdanju romana Brzina mraka (dobitnicom prestižne nagrade Nebula 2003. godine za istoimeni roman), Dejanom Stojiljkovićem, Bobanom Kneževićem, Goranom Skrobonjom u okviru srpskog slipstrima i prevodne književnosti.

Dragana Stanković je rođena 1967. godine u Požarevcu. Završila je Višu muzičku školu u Nišu, a zatim diplomirala na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Dobitnik je nagrade povodom Dana radnika u obrazovanju i nagrade Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije za ostvarene višegodišnje rezultate. Sa orkestrom harmonika u periodu od kraja 90 – tih nebrojeno puta dala je doprinos svim najvažnijim događajima i manifestacijama u gradu, kao i festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima o čemu svedoče i brojne nagrade (oko 70). Daje sebe nesebično u svakoj prilici u korist kulture grada. Takav odnos dao je šansu i mnogim učenicima, budućim umetnicima, da stiču dragoceno koncertno iskustvo. Harmonikaški odsek u Muzičkoj školi ima izuzetne rezultate u zemlji i inostranstvu, čak i jednog prvaka sveta.
Kao uspešan pedagog, dala je svoj doprinos kulturi učešćem u radu Velikog žirija koji formira Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije, u koji mogu da uđu samo najkvalitetniji muzički pedagozi i umetnici Srbije.

Toma Topo, rođen je 1993. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Nišu, odsek violina. Dugogodišnji je i stalni član velikog narodnog orkestra KUD „Kostolac“. Stalni je član Simfonijskog orkestra „Gvardia“ iz Požarevca. Svojim radom utiče na popularizaciju narodne muzike kod mladih članova kulturno-umetničkog društva. Mnogi aranžmani poznatih narodnih melodija obogaćeni su njegovim idejama. Takođe, svojim solističkim nastupima daje doprinos mnogim manifestacijama u Braničevskom okrugu. U okviru Kulturno-umetničkog društva učestvovao je na 500 koncerata.

KOMENTARIŠI