Foto: Rakuten Viber

Od početka meseca u saobraćajnim nesrećama nastradalo je 28 osoba, što je za 12 više u odnosu na isti period prošle godine. Stradaju i mladi i stari vozači. Alkohol je večiti problem, a sve je više otkrivenih vozača koji voze pod uticajem psihoaktivnih suptanci. U gradovima postoje “Vajber” grupe sa više hiljada članova u kojima se redovno šalju poruke gde se nalaze patrole saobraćajne policije, kaže za RTS Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

Vladimir Vida navodi da je ovog maja pogoršano stanje bezbednosti ako se poredimo sa prošlom, koja je bila specifična.

“Od početka godine imamo manje sedam lica koja su smrtno stradala u saobraćaju. Najviše su stradali pešaci i oni su činili skoro polovinu svih poginulih. U toku maja meseca, od 28 smrtno stradalih 17 su vozači, osam vozači dvotočkaša, što mopeda, što bicikala. Samo 1. maja za vreme praznika smo imali sedam poginulih, što govori koliko tragičnih posledica može da ima opuštanje”, naglašava Vida.

Prema njegovim rečima, uslovi nisu isti kad su kolovozi suvi i kada su kiša i pljuskovi. To može biti problem mladim, neiskusnim vozačima, koji su puni samopouzdanja i ne shvataju koliko lako može da dođe do gubitka kontrole nad vozilom.

“Apel za sve je prilagodite brzinu kretanja, pa makar da je brzina znatno manja od ograničenja na toj deonici. Zbog ovakvog vremena potrebno je da vozači imaju strpljenja”, naglašava Vladimir Vida.

“Kontrola intenzivirana, alkohol je večiti problem”

Dodaje da stradaju i mladi i stari vozači. Mladi stradaju češće kao vozači zbog neiskustva i nedovoljno pređenih kilometara, a preterane samouverenosti, a stariji češće stradaju kao pešaci jer njihove psihofizičke sposobnosti nisu kao kada su bili mladi i dolazi do grešaka.

Vida naglašava da je kontrola vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci intenzivirana, pre svega zato što je nabavljen veći broj uređaja pomoću kojih se ta kontrola vrši.

Od početka godine, oko 600 vozača je isključeno iz saobraćaja zato što su upravljali vozilom pod dejstvom psihoakativnih supstanci i taj broj je znatno veći u odnosu na prethodne godine.

“Alkohol je večiti problem. Od petine svih nezgoda sa smrtno stradalim licima jedan od vozača je bio pod dejstvom alkohola. Od početka ove godine imamo oko 12.000 otkrivenih vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola. Taj broj se na godišnjem nivou kreće od 40-50.000 vozača”, objašnjava Vida.

Kada je reč o nasilničkoj vožnji od početka godine, više od 600 lica je isključeno iz saobraćaja.

Izbegavanje policije pomoću Vajber grupa i radio-stanica

“U svim gradovima postoje Vajber grupe sa više hiljada članova u kojima se redovno šalju poruke gde se nalaze patrole saobraćajne policije. Neshvatljivo je da postoje i radio-stanice koje javljaju gde su patrole policije”, ističe Vida.

Prema njegovim rečima, najveći broj kamera postavljenih u Beogradu je deo opšteg nadzora. Na 280 lokacija u gradu postoji 680 kamera, a planirano je da se postave na 800 mesta.

“Tim kamerama mogu da se detektuju svi prekršaji koji mogu da se utvrde neposrednim opažanjem, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, upotreba mobilnog telefona za vreme vožnje, nepropisno prestrojavanje, objašnjava Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

KOMENTARIŠI